BRITANSKI ASTRONAUT

PANIKA PRI POVRATKU NA ZEMLJU 'Čekao sam da se otvori padobran, a vrijeme je već isteklo...'

Astronautu Timothyju Peakeu pomažu stajati nakon slijetanja u Kazahstanu
 Shamil Zhumatov / REUTERS

LONDON - Britanski astronaut Tim Peake podijelio je s medijima jezivi trenutak kojeg je doživio za vrijeme povratka na Zemlju s misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Peake se na Zemlju vraćao u ruskoj kapsuli Soyuz, zajedno s dvoje kolega koji su s njim proveli zadnjih 186 dana u svemiru. Pratio je sat na zidu tijesne kabine i čekao trenutak u kojem bi se trebao otvoriti glavni padobran, no vrijeme je prolazilo a Peake nije osjetio nagli trzaj koji je očekivao.

- Vrijeme je odmicalo, a bio sam vrlo svjestan točno što bi se trebalo dogoditi u kojem točno trenutku. Vrijeme kada se trebao otvoriti glavni padobran je prošlo, rekao je Peake.

- Bio sam zabrinut, pa sam pogledao Jurija, rekao je Peake, misleći na pilota i zapovjednika misije, ruskog astronauta Jurija Malenčenka.

- On je samo sjedio tamo, opušten i smiren kao i uvijek. Pa sam pomislio, ako nemamo glavni padobran, on ne bi izgledao tako smireno, zaključio je Peake.

Glavni padobran se, naime, otvorio na vrijeme, ali se otvorio toliko nježno da Peake uopće nije zamjetio otvaranje.

U svojih pola godine u svemiru, Peake je sudjelovao u 250 znanstvenih eksperimenata, od ljudske fiziologije do fizike fluida i znanosti o materijalima. Pred njim su brojne magnetne rezonance, biopsije mišića, uzimanja uzoraka krvi i brojne druge pretrage kojima će liječnici proučavati kako se njegovo tijelo privikava na povratak na Zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:34