TAJNE MOZGA

PIJETE DA ZABORAVITE? Više ne! Znanstvenici otkrili da ispijanje alkohola zapravo može poboljšati vaše pamćenje, no ne znaju zašto je to tako

 Getty Images

Alkohol doista može poboljšati pamćenje, utvrdili su istraživači sa Sveučilišta Exeter u svom radu objavljenom u časopisu Scientific Reports. Naime, prema njihovom istraživanju, ispitanici starosti od 18 do 53 godine koji su pili alkohol nakon učenja sljedeći dan su se bolje sjećali novih riječi koje su učili prethodnog dana nego oni koji uopće nisu pili.

Štoviše, oni koji su pili više alkoholnih pića bolje su pamtili od onih koji su popili manje.

Uzrok ove pojave nije u potpunosti razjašnjen, ali trenutno je najuvjerljivije objašnjenje da alkohol blokira učenje novih informacija i stoga mozak ima na raspolaganju više resursa da ugradi druge nedavno prikupljene informacije u dugotrajno pamćenje.

Tu su pojavu znanstvenici primjetili već ranije u istraživanjima koja su se odvijala u laboratorijskim uvjetima, ali ovo je prva studija koja je testirala pojavu u prirodnom okruženju s ljudima koji piju u svojim domovima.

Drugi zadatak koji su ispitanici trebali obaviti uključivao je pamćenje slika koje se prikazuju na zaslonu, pri čemu su pili alkohol i sljedeći dan, a rezultati nisu pokazali značajne razlike u funkciji memorije nakon alkoholiziranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 09:58