VELIKO POSTIGNUĆE

Planet i zvijezda dobili su imena Regoč i Kosjenka: Prijedlog zagrebačkih gimnazijalaca prošao na međunarodnom natjecanju

Svemirski teleskop James Webb

 Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia/Pictorial Press Ltd/alamy/alamy/profimedia
Natjecanje je privuklo više od 8800 profesionalnih i amaterskih astronoma iz cijelog svijeta

Vila Kosjenka i div Regoč, književni junaci Ivane Brlić-Mažuranić (1874. - 1938.), postali su "svemirski besmrtnici". Naime, u sklopu natjecanja "‘Imenuj egzosvijet 2022", Međunarodna astronomska zajednica (IAU) imenovala je egzoplanetni sustav WASP-63, koji se sastoji od zvijezde slične našem Suncu i plinovitog planetarnog diva koji kruži oko nje, Kosjenka i Regoč.

- Natjecanje "Imenuj egzosvijet 2022" Međunarodne astronomske zajednice odabralo je 20 parova imena za 20 sustava egzoplaneta i njegove matične zvijezde. Zadatak u sklopu prijave bio je angažirati javnost te je preko ovog natjecanja u aktivnostima vezanima uz astronomiju sudjelovalo gotovo 12 milijuna ljudi diljem svijeta. Imena zvijezda i planeta trebala su biti povezana zajedničkom temom, omogućujući da se budući otkriveni planeti imenuju prema istoj temi. Tih 20 sustava odabrano je jer su među prvim egzoplanetnim sustavima ciljanim za promatranje svemirskim teleskopom James Webb - pojasnila je astrofizičarka dr. Lana Ceraj, postdoktorandica na Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu, koja je bila na čelu Hrvatskog tima za imenovanje egzoplanetnog sustava.

Natjecanje je privuklo više od 8800 profesionalnih i amaterskih astronoma iz cijelog svijeta, uključujući studente i učitelje te zaljubljenike u astronomiju, koji su organizirali različita astronomska događanja. Naša sugovornice ističe kako se pomoću inicijative Imenuj egzosvijet, IAU daje važnost povezanosti razvitka različitih kultura s nebeskim pojavama. U skladu s tom povezanošću i UN-ovom Međunarodnom godinom autohtonih jezika 2019. godine, govornici autohtonih jezika bili su ohrabreni da predlože imena iz tih jezika.

- Hrvatska je sudjelovala u natjecanju s imenima Kosjenka i Regoč, likovima iz bajke poznate hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić. Ta imena predložili su učenici astronomske grupe IX. gimnazije u Zagrebu, uz pomoć mentora, nastavnika fizike Zlatka Tomšića. Njihov prijedlog bio je jedan od četiri prijedloga iz Hrvatske, a odabrao ga je u prosincu 2022. godine Hrvatski tim za imenovanje egzoplanetnih sustava - pojasnila je Lana Ceraj.

Kosjenka je zvijezda žute boje i slične mase kao naše Sunce, ali je gotovo dvostruko starija. Egzoplanet Regoč prema svojoj masi najviše sliči planetu Saturnu u našem Sunčevom sustavu. Kosjenka i Regoč udaljeni su od Zemlje oko 956 svjetlosnih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 00:26