AUTONOMNA OCEANSKA ZAJEDNICA

PLUTAJUĆI GRAD POPUT SKROVIŠTA ZLIKOVCA IZ FILMA O JAMESU BONDU Milijunaši iz Silicijske doline žele eksperimentirati bez da se brinu krše li zakone

 / INSTITUT SEASTEADING
 

Grupa milijunaša iz Silicijske doline okupljenih u institutu Seasteading želi na Tahitiju u Francuskoj Polineziji izgraditi plutajući grad za koji se nadaju da će postati raj za tehnološko poduzetništvo i znanstvene inovacije, piše IFL Science.

Institut su 2008. godine osnovali milijarder Peter Thiel i progamer te teoretičar političke ekonomije Patri Friedman. U skladu sa svojim libertarijanskim uvjerenjima, dvojica osnivača žele da plutajući grad na Tahitiju bude dio 'velike autonomne oceanske zajednice u kojoj će se moći eksperimentirati i inovirati'.

'Seasteading će stvoriti unikatne prilike za razvoj akvakulture, vertikalnih vrtova te istraživanje ekologije, energije valova, medicine, nanotehnologije, računalnih znanosti, morskih struktura, biogoriva i mnogih drugih znanstvenih disciplina', stoji na Seasteadingovoj stranici.

Plutajući morski grad činila bi mreža pojačanih betonskih platformi gdje bi svaka bila velika 2,500 kvadratnih metara. Na platformama bi se gradile trokatnice, parkovi, uredi i apartmanski kompleksi u kojima bi otprilike 250 ljudi koji bi radili istraživanja živjeli. Platforme bi se u idealnom slučaju energijom napajale iz obnovljivih izvora.

Ova bi morska nastamba svejedno morala poštivati međunarodne zakone, no Institut Seasteading se nada da ga vlada neće strogo nadzirati i kontrolirati jer bi mu to dopustilo neopterećen istraživački rad.

'Inovacije svaki dan sve više mijenjaju svijet. Institut Seasteading želi nastaviti donositi inovacije u najpotrebitije dijelove javnog sektora', rekao je Thiel u izjavi. 'U budućnosti će se na Seasteading gledati kao na logičan korak u razvoju učinkovitijeg i praktičnijeg javnog sektora diljem svijeta.'

Institut je već postigao dogovor s vladom Francuske Polinezije te je obećao da će im do kraja ove godine dostaviti studije o ekonomskom i ekološkom utjecaju grada. Vlada će tada na te dokumente odgovoriti legislativom koja će stvoriti uvjete za izgradnju grada. Francuska će Polinezija tom gradu biti 'država domaćin'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:28