DIPLOMSKI STUDIJ

PMF uvodi prvi studij u Hrvatskoj iz biomedicinske matematike, prvi takav u ovom dijelu Europe

Prof. dr. sc. Hrvoje Šikić
 PMF
Otvaranje novog studija biomedicinske matematike na engleskom jeziku jedan je korak u promjeni društva znanjen, kaže dekam PMF-a

Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uvodi novi diplomski studij iz biomedicinske matematike, koji je prvi takav studijski program u ovom dijelu Europe, rečeno je danas na završnoj konferenciji za medije projekta BioMedMath, koji financira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, Europskog socijalnog fonda.

Voditelj projekta prof. dr. sc. Hrvoje Šikić ističe kako je osnovna ideja o potrebi ovakvog studija prisutna već nekih desetak godina, ali da je podrška ESF-a dala velik poticaj realizaciji ovog projekta koji dolazi u pravo vrijeme:

„Sve veća uloga matematike u biologiji i medicini uočljiva je već i široj javnosti, velikim dijelom i zbog realizacije poznatog projekta Human Genome. Najnoviji događaji vezani za ovogodišnju pandemiju te svakodnevno izvještavanje o raznim predviđanjima zasnovanim na matematičkim modelima naglašavaju potrebu suradnje između biologa, medicinskih stručnjaka i matematičara. Između ostalog, danas su sofisticirane matematičke metode prisutne u genetici, bioinformatici, modeliranju rasta tumora, istraživanju mozga, kardiovaskularnog sustava, procesima rasta organa, procesima starenja, evolucijskim procesima, ekologiji, da spomenemo samo neke.”

Budući da je riječ o prvom takvom studijskim programu u Hrvatskoj i šire, u okviru projekta ostvarena je suradnja s institucijom koja ima višegodišnje iskustvo u tom području ­Sveučilištem u Oxfordu, jednim od vodećih svjetskih centara za biomedicinsku matematiku. Voditelj projekta napominje i da će predavači na studiju biti stručnjaci iz područja matematike, biologije i medicine:

„Srećom, uspjeli smo okupiti izvrsnu grupu suradnika s Biološkog i Matematičkog odsjeka PMF-a, Medicinskog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković te možemo ponuditi moderan, svjetski konkurentan program, koji se većim dijelom zasniva na istraživanjima koja suradnici na projektu redovito provode u svom znanstvenom radu.”

Dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof. dr. sc. Mirko Planinić kazao je da je misija PMF-a mijenjati naše društvo znanjem:

„Otvaranje novog studija biomedicinske matematike na engleskom jeziku jedan je korak u tom smjeru. Naše najveće blago su talenti, a kroz ovaj studij ti talenti se razvijaju i vežu uz Hrvatsku zbog poticajnog okruženja na našem Fakultetu koji je uspio okupiti tim međunarodno prepoznatih stručnjaka s Biološkog i Matematičkog odsjeka kao i Medicinskog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković. Sigurni smo da će stručnjaci koje ćemo obrazovati na ovom programu biti ambasadori znanstvene izvrsnosti koja se gaji na PMF-u. Za tako pripremljene kadrove bit će mjesta na tržištu rada i u društvu u kojem treba stalno razvijati povjerenje u znanstvenu ekspertizu.

Studij biomedicinske matematike dvogodišnji je međunarodni program koji će se u potpunosti predavati na engleskom jeziku i prije svega je namijenjen studentima koji su završili sveučilišni preddiplomski studij matematike ili ekvivalentan studij bilo gdje u svijetu, ali će ga, uz dodatne matematičke kolegije, moći pohađati i studenti sa završenim raznim drugim srodnim preddiplomskim studijima. Rad na projektu završava krajem ove godine, kada program ide u proces akreditacije. Budući da Sveučilište u Zagrebu već ima značajnih iskustava s priljevom međunarodnih studenata (studentske vize, organizacija boravka, smještaj, upoznavanje hrvatskog jezika i kulture), očekuje se da će se studij pokrenuti vrlo brzo nakon međunarodne evaluacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2023 20:24