OPASAN ZVUK

PODIVLJALE ORGIJE TOLIKO SU GLASNE DA JE OD NJIH MOGUĆE OGLUŠITI Godišnje mriještenje jedne vrste glasnije je od punog stadiona

 Screenshot / YouTube
 

Jedna vrsta ribe koje živi na području Kalifornijskog zaljeva upušta se za vrijeme parenja u toliko glasne orgije da mogu oglušiti druge morske životinje, piše britanski Guardian.

Kada je Zaljevska korvina (Cynoscion othonopterus), riba iz podreda grgeča, spremna za parenje, onda ispušta 'ljubavni zov' koji zvuči poput vrlo glasne strojnice - vrlo brzi, glasni zvukovi.

Kada se okupi cijelo jato riba u sezoni parenja, jednom godišnje, njihova zajednička kakofonija glasna je poput navijanja na stadionu, tvrdi Timothy Rowell sa Sveučilišta u San Diegu.

- Glasnoća zvuka koju stvaraju dovoljno je visoka da uzrokuje najmanje privremeni gubitak sluha u morskih sisavaca koji su ih pokušavali loviti, kazao je Rowell.

Ribe proizvode zvuk na frekvenciji koja može oštetiti sluh tuljana, morskih lavova i dupina, a može uzrokovati i trajni gubitak sluha.

Svakog proljeća, sve odrasle jedinke migriraju na istu lokaciju - ušće rijeke Colorado na nasjevernijem dijelu Kalifornijskog zaljeva, u Meksiku. To masovno okupljanje broji se u milijunima.

Njihov glasni zov jasno se čuje kroz oplate brodova, pa čak i iznad vode, a oko 500 ribarskih brodica svake ih godine izlovi oko 2 milijuna, što bi potencijalno moglo dovesti do istrebljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:43