NIKADA VIĐENO

Podzemne fotografije Titanica otkrile stravične detalje: ‘Do sad smo pronašli svašta, ali nikada nešto ovakvo...‘

3D maketa Titanica koju su napravile tvrtke Magellan i Atlantic Productions

 Atlantic Productions/Magellan/Zuma Press/Profimedia
Znanstvenici su do sada uspjeli fotografirati tek manji dio olupine jer su uvjeti na sjeveru Atlantskog oceana iznimno nepovoljni

Nakon što su znanstvenici napravili trodimenzionalnog "digitalnog blizanca" slavnog britanskog putničkog broda RMS Titanic, na fotografijama koje su objavljene u srijedu mogu se vidjeti cipele i nekoliko neotvorenih boca šampanjca koje leže na olupini Titanica na dnu sjevernog Atlantika. Na još jednoj od objavljenih fotografija mogu se vidjeti velike stepenice na kojima su se u filmu redatelja Jamesa Camerona "Titanic" upoznali Jack i Rose koje su igrali Leonardo DiCaprio i Kate Winslet.

Znanstvenici su do sada uspjeli fotografirati tek manji dio olupine jer su uvjeti na sjeveru Atlantskog oceana iznimno nepovoljni, a ona obavijena tamom. Međutim, fotografije objavljene ovog tjedna nastale su pomoću tehnike mapiranja podmorja te pokazuju brod bez vode koja ga okružuje. Stručnjaci se nadaju da će 3D maketa Titanica otkriti što se dogodilo tog 14. travnja 1912. godine kada je kolosalni brod operatera White Star Line udario u ledenjak i potonuo, piše Daily Mail. U toj je nesreći poginulo više od 1500 putnika i članova posade.

Trodimenzionalnu maketu načinile su tvrtke Magellan Ltd s otoka Guernsey u kanalu La Manche i produkcijska kuća Atlantic Productions iz Londona koja o izradi makete radi dokumentarni film. Da bi se napravila maketa, bespilotne podvodne ronilice 200 su sati plovile oko olupine Titanica te za to vrijeme napravile više od 700 tisuća fotografija iste.

Postoji nada da bi 3D maketa olupine Titanica i spomenute fotografije mogle otkriti što se dogodilo s 1160 poginulih putnika Titanica čija tijela nikada nisu pronađena. James Delgado, morski arheolog i povjesničar koji je i sam zaronio do olupine, rekao je bi se u njoj moglo pronaći ljudskih ostataka. "Znanstvenici misle da bi to moglo biti moguće, međutim ovdje je riječ o znanosti o kojoj ne znamo mnogo, pogotovo kada se radi o oceanskom podmorju", rekao je Delgado.

Američki poslovni čovjek Benjamin Guggenheim, upravitelj Titanica Thomas Peter O‘Connor i kapetan broda Edward Smith nalaze se među putnicima čija tijela još nisu pronađena.

Delgado je rekao da će morska voda razgraditi čak i zube, pogotovo zato što na morskom dnu obitavaju mikrobi poput bakterija.

Delgado je do olupine Titanica zaronio 2000. i 2010. godine te to mjesto nazvao "moćnim". Morski arheolog kaže da je cipele koje su pronađene u olupini sugeriraju da su tamo skončali putnici čija tijela još nisu pronađena. Jedna fotografija na kojoj se mogu vidjeti čizma, kaput i nešto komada posuđa za jelo objavljena je 2004. godine, a Delgado kaže da se predmetima koji se pronađu u Titanicu treba pristupiti s velikim poštovanjem.

Tvrtka RMS Titanic d.d. koja posjeduje prava na olupinu rekla je da nitko tko je od 1912. do danas zaronio do nje nije pronašao ljudske ostatke. Redatelj James Cameron do nje je zaronio više od 30 puta te u razgovoru za The New York Times rekao da su on i njegovi suradnici u olupini znali pronaći odjeću i obuću, ali nikad ljudske ostatke. Cameron je rekao da to sugerira da su se tijela jednom tamo i nalazila.

Dosadašnje znanstvene spoznaje kažu da su se tijela ili razgradila ili da su ih pojele podmorske životinje poput riba i rakova. Forenzički znanstvenik John Cassella s Atlantskog tehnološkog sveučilišta Sligo u Irskoj rekao je da se kosti brže raspadaju u slanoj vodi, ali da je moguće da ih u olupini još uvijek ima. "To ovisi o salinitetu vode, pH razini vode i utjecaju mikroorganizama. Moguće je da u olupini i oko nje još uvijek ima kostiju no bit će ih jako teško identificirati", dodao je Cassella.

Forenzička antropologinja Sue Black sa Sveučilišta Oxford rekla je za Daily Mail da kosti "ne vole biti pod vodom". "Morske životinje kosti vide kao izvor kalcija koji treba iscrpiti", dodala je Black.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 17:41