IQ CRTA LICA

POGLEDAJTE GA U FACU I OTKRIJTE JE LI INTELIGENTAN Znanstvenici otkrili formulu

Inteligentnima se obično smatraju lica koja su duguljastija, te imaju veći razmak očiju, veći nos, kuteve usnica pomalo povišene, te šiljatiju bradu

Skupina čeških istraživača utvrdila je da ljudi imaju ugrađenu sposobnost prepoznati inteligentnog muškarca već na prvi pogled, prema crtama lica, ali su istodobno utvrdili da to ne vrijedi prilikom utvrđivanja inteligencije žena.

U istraživanju su koristili fotografije lica 40 muškaraca i 40 žena kako bi testirali veze između izmjerenog kvocijenta inteligencije, percipirane inteligencije i oblika lica.

Češki istraživači kažu da se inteligentnima obično smatraju lica koja su duguljastija, te imaju veći razmak očiju, veći nos, kuteve usnica pomalo povišene, te šiljatiju bradu.

S druge strane, manji se kvocijent inteligencije povezuje s širim i okruglijim licima na kojima su oči bliže jedno drugom, s kraćim nosem, te okruglom i velikom bradom.

Manji nos i okrugla brada - manja inteligencija (lijevo), veći nos i šiljatija brada - veća inteligencija (desno)

No, kada se radi o ženskim licima, ispitanici nisu uspjeli prosuditi njihovu inteligenciju, a istraživači su zaključili kako je na to utjecao jak halo efekt ženske privlačnosti koji je poremetio prosudbu.

Kulturalni sterotip ne funkcionira kod ženskih lica

Na koncu, zaključeno je kako se kod percipirane inteligencije radi o kulturalnim stereotipima, te da nema veze između morfoloških odlika i prave inteligencije koja se mjeri testovima.

Studija je objavljena u časopisu PLoS One.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:42