VELIKI USPJEH

Pogledajte kameru koja snima BRZINOM SVJETLOSTI. Sposobna je snimati fotone u letu!

 Screenshot
Kamera snima brzinom od 3 trilijuna ekspozicija u sekundi

Znanstvenici iz MIT-ja napravili su kameru sposobnu snimati brzinom svjetlosti, javlja MIT news . Ta tvrdnja nije neutemeljena, jer ova je kamera sposobna snimati skupine fotona dok putuju, što je doista čini ultimativnom kamerom za slow-motion.

- Ovoj kameri ništa u svemiru nije brzo - izjavio je Andreas Velten, jedan od znanstvenika.

Kamera funkcionira uz pomoć razreza, tako da kamera hvata samo jednu dimenziju prostora. Fotoni ulaze u kameru, udaraju u senzor, a elektroni onda udaraju u električno polje koje odbija fotone koji 'zakasne' na ekspoziciju. Cijela operacija se odvija brzinom od trilijun slika u sekundi.

Kamera, iako čudo tehnologije, ima svoje nedostatke. Nije sposobna hvatati individualne fotone u letu (što bi ionako bilo nemoguće) već samo skupine fotona koji putuju kroz raspršujući medij. Također, kamera je sposobna snimati samo u jednoj dimenziji - kako bi se snimila jedna fotografija znanstvenici zapravo moraju snimiti brojne fotografije istog predmeta i za svaku novu snimku malo pomaknuti razrez. Tek spajanjem tih individualnih fotografija dobija se konačan proizvod. Riječ je o sporom procesu, koji traje oko sat vremena tako da su ovu kameru sami znanstvenici u šali prozvali 'najsporijom najbržom kamerom'.

Kamera bi svoju primjenu, nadaju se znanstvenici, mogla pronaći u medicini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 19:05