SVEMIRSKA PREDSTAVA

Pogledajte noćas u nebo -Jupiter i Uran prolaze blizu Zemlje

 Sipa

CAPE CANAVERAL - Ukoliko volite promatrati noćno nebo, sljedećih par dana očekuje vas pravna astronomska poslastica. Naime, planet Jupiter naći će se 'blizu' Zemlje.

Na udaljenosti od 'svega' 592 milijuna kilometara Jupiter će se naći kasno u ponedjeljak i to će biti najbliži prolazak plinovitog diva pored Zemlje od 1963. godine.

Najveći planet Sunčeva sustava već sada je vrlo sjajna zvijezda na noćnom nebu - gotovo tri puta sjajniji od najsjajnijeg Siriusa. Jedino sjajnije tijelo od Jupitera trenutačno je samo Mjesec.

- Toliko je sjajan da vam ne treba karta neba kako biste ga pronašli. Samo otiđite van i pogledajte u nebo - objasnio je Tony Phillips, kalifornijski astronom koji surađuje s NASA-om.

Baš kao i 'veći brat' Jupiter, i Uran će se naći u bliskom prolasku pored Zemlje. Pojavit će se vrlo blizu Jupitera, no bit će ga teško uočiti golim okom. Gledajući kroz teleskopom Uran bi trebao treperiti zelenkastim sjajem.

Jupiter relativno blizu Zemlje prolazi svakih 12 godina. Prije 11 godina prošao je nešto dalje.

Ono što je rijetko u ovom nebeskom fenomenu jest to da će oba planeta, i Jupiter i Uran, u isto vrijeme biti blizu našem planetu. Phillips to naziva događajem koji se doživi 'jednom-u-životu'. Iako će kroz se kroz teleskop činiti da su Jupiter i Uran jedan pored drugoga, dalji će planet od zemlje biti udaljen gotovo 2,7 milijardi kilometara.

Ukoliko će noćas oblaci prekriti nebo, Phillips poručuje kako ne treba odustati od traženja Jupitera jer će 'div' na nebu ostati sjajan nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:20