BRZINA 43.000 KM/H

POKRAJ ZEMLJE PROJURIO GOLEMI ASTEROID Velik poput tri nogometna igrališta

NOVO 7:20 Asteroid veličine tri nogometna igrališta proletio je pokraj Zemlje, te pritom promašio jedini naseljeni planet za otprilike 3,2 milijuna kilometara, što je za svemirske prilike izrazito blizu. Jurio je brzinom od 43.000 kilometra na sat.

------------------------------------------------------------

Pored Zemlje bi u noći s ponedjeljka na utorak trebao proći asteroid veličine nogometnog igrališta, za kojeg astronomi tvrde da je 'potencijalno opasan' za naš planet.

Objekt '2000 EM26', čiji promjer doseže 270 metara, pored nas će prozujati brzinom od gotovo 44.000 kilometara na sat.

Pod uvjetom da u izračunima astronoma nije bilo značajnijih grešaka, Zemlji bi se u jednom trenutku trebao približiti na oko 2,6 milijuna kilometara, što je u svemirskim razmjerima izrazito blizu, iako je zapravo riječ o udaljenosti oko devet puta većoj od one između Zemlje i Mjeseca.

Našem bi planetu najbliže trebao biti oko 2 sata u noći, a uživo će ga pratiti brojni ljubitelji svemira. Zahvaljujući servisu Slooh, prijenos je organiziran i putem interneta.

Inače, prolijetanje ovog asteroida događa se gotovo točno godinu dana nakon šokantnog naleta meteora nad ruskim Čeljabinskom, koji je 15. veljače prošle godine uzrokovao veliku štetu na infrastrukturi i ozlijedio oko tisuću ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:45