ISTRAŽIVANJE

POLOVICA SVIH LJUDI NOSI HOMOSEKSUALNE GENE Oni se prenose iz generacije u generaciju

 Foto: Pixabay

Polovica svih ljudi, uključujući heteroseksualne žene i muškarce, mogla bi nositi homoseksualne gene, pokazuje novo istraživanje.

Gay geni tako se prenose iz generacije u generaciju unatoč tome što homoseksualne osobe češće nemaju djecu.

Sestre homoseksualnih muškaraca sklonije su rađanju više djece što objašnjava prisutnost homoseksualnosti u većim populacijama, no heteroseksualni muškarci također mogu biti nositelji gena koji ih predodređuje da budu gay, pokazuje studija.

Dr. Giorgi Chaladze sa sveučilišta Ilia u Georgiji koristio je matematički model kako bi istražio utjecaj gena i naslijeđa na homoseksualnost te njegovu prisutnost u kulturama tijekom ljudske povijesti.

Dr. Chaladze zanimalo je zašto geni povezani sa homoseksualnošću ne izumiru čak i kada heteroseksualni muškarci imaju pet puta više djece nego gay muškarci.

Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednome časopisu Archives of Sexual Behavior, a zaključeno je kako se homoseksualnost kod muškaraca održava u populaciji kao 'niska i stabilna frekvencija'.

- Trend ženskih članova u obitelji homoseksualnih muškaraca rađanje je više potomaka što može objasniti održivost homoseksualnosti – rekao je Chaladze.

Broj muškaraca koji priznaju privlačnost ili se upuštaju u odnos s istim spolom premašuje one koji se identificiraju kao homoseksualni ili biseksualni – podatak je koji sugerira kako mnogi heteroseksualni muškarci nose homoseksualni gen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:27