NOVA SAZNANJA

POPULARNE TABLETE PROTIV BOLOVA MOGLE BI LIJEČITI I SLOMLJENO SRCE Lijek je, doduše, učinkovit samo kod žena dok kod muškaraca nema reakcije

 Pixabay

Popularne tablete protiv bolova mogle bi pomoći kod slomljenog srca, odnosno kod smanjenja tjeskobe izazvane prekidom ljubavne veze, baš kao što pomažu kod glavobolje. No taj lijek mogao bi biti učinkovit samo kod žena, piše Daily Mail.

Znanstvenici kažu da su žene koje uzimaju ibuprofen manje uzrujane nakon prekida veze. Istraživanje je pokazalo da su manje pogođene odbijanjem ili izdajom voljene osobe. No to se ne odnosi i na muškarce.

Dobrovoljci koji su sudjelovali u istraživanju, igrali su virtualnu igru 'ulovi loptu' pri čemu su im ostali igrači iznenada prestali dobacivati loptu ili su pisali esej o prekidu ljubavne veze i izdaji nekoga tko im je blizak.

Žene koje su bile na ibuprofenu, prijavile su da manje pate zbog nekih društvenih razloga. Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija ustanovili su da ibuprofen otupljuje osjećajnost žena i istovremeno remeti mušku naviku da susprežu emocije.

Najnovije izvješće je zapravo sukus više studija objavljenih u časopisu Policy Insights, uključujući i onu koja je otkrila da su pacijenti na paracetamolu manje uznemireni gledanjem neugodnih slika ili slušanjem o tuđoj patnji.

Namjera budućih istraživanja je vidjeti mogu li se ti lijekovi koristiti u liječenju depresije i tjeskobe uzrokovane društvenim faktorima.

No, voditeljica studije, doktorica Kyle Ratner, smatra da se nova saznanja ne smiju uzeti olako jer ljudi ne očekuju psihološke efekte kad uzimaju ibuprofen ili paracetamol. Također, i neki drugi znanstvenici upozoravaju da je emocionalna bol većinom zdrava reakcija organizma koja pomaže pri oporavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:51