MISIJA ROSETTA

POPUSTILI PRITISKU Skinuta oznaka tajnosti s fascinantnih slika kometa za kojim juri svemirska sonda

 ESA

Zaljubljenici u svemir dobili su bitku protiv Europske svemirske agencije (ESA), od koje su zahtijevali da objavi snimke sa sonde Rosette, koja je prije deset godina poslana na putovanje dugo šest milijardi kilometara s ciljem da sleti na tri kilometra dug i dva i pol kilometra širok komet nazvan Čurjumov-Gerasimenko.

Rosetta, inače svemirski brod bez ljudske posade, nalazi se o posljednjoj fazi prije samog slijetanja na komet, a trenutno je toliko blizu da može izmjeriti njegovu temperaturu.

Zbog svega toga zaljubljenici u svemir su još uzbuđeniji, a uskoro će i njihovim frustracijama zbog tvrdoglavih znanstvenika iz ESA-e doći kraj.

ESA je do sada jednom tjedno puštala snimke samo s kamera iz unutrašnjosti Rosette, jer je inzistirala na šestomjesečnom moratoriju na objavu podataka s misije, uključujući i fotografije. Na to su se odlučili jer su tako obećali timovima koji su izradili znanstvene instrumente, a kao jedan od argumenata naveden je i strah da bi netko na temelju javno dostupnih podataka mogao neovlašteno napraviti svoj znanstveni rad i tvrditi da je odgovoran za otkriće s kojim zapravo nije imao ništa.

Inače, misija europske porezne obveznike košta respektabilnih 1,3 milijarde eura.

FOTO: ESA

Ipak, kada im je grupa njemačkih zaljubljenika u svemir poslala otvoreno pismo, u kojem su tražili pristup svim snimkama s Rosette, napokon je došlo do kompromisa.

ESA je odlučila objaviti svakog dana jednu fotografiju manje rezolucije, ali s druge kamere, tj. one koja se upotrebljava za navigaciju. Tako je već u ponedjeljak objavljena jedna fotografija, a na njoj se vidi stjenovita površina kometa snimljena sa samo 500 kilometara udaljenosti.

FOTO: ESA

Inače, Rosettin je zadatak promatranje površine kometa dok se približava Suncu, dok je u studenome planirano spuštanje posebnog robota koji bi trebao skupljati uzorke sa same površine kometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:12