INDOEUROPSKI PRAJEZIK

POSLUŠAJTE KAKO SU PRIČALI PRECI SVIH EUROPLJANA Rekonstruirali drevni jezik star 6000 godina

Lingvisti su nedavno rekonstruirali indoeuropski prajezik koji je star 6000 godina. Taj je jezik preteča velikog broja azijskih i europskih jezika, a nakon ove rekonstrukcije može se čuti kako je on zvučao.

Na snimci se čuje glas američkog lingvista Andrewa Byrda. On na dramaričan način čita priču napisanu samo riječima za koje su sigurni da su ostojale prije 6000 godina.

Prijevod priče

'Ovca bez vune je vidjela konje. Jedan od njih je vukao teška kola, jedan veliki teret, a jedan je brzo prevozio čovjeka. Ovca je rekla konjima: 'Boli me srce kada vidim da čovjek jaše konje'. Konj je odgovorio: 'Slušaj, ovco, naša srca nas bole kada vidimo ovo: čovjek, gospodar, izrađuje za sebe toplu odjeću od vune, a ovca nema vune'. Kada je ovca ovo čula, pobjegla je na ravnicu.'

Indoeuropski prajezik se govorio između 4500 do 2500 godina prije Krista, a nije ostalo pisanih zapisa. Znanstvenici su se odavno pitali kako je on zvučao. Još je 1968. njemački lingvist August Schleicher koristio rekonstruirani riječnik kako bi stvorio priču te tako čuo kako je otprilike zvučao taj jezik. Priča se zvala 'Ovca i konji'.

Lingvisti su nastavljali otkrivati sve više o drevnom jeziku, a ovaj zvučni eksperiment to nastavlja. Priča se povremeno ažurira tako da odražava najnovije razumijevanje o tome kako je jezik zvučao prije 6000 godina.

Među znanstvenicima postoji neslaganje oko toga, tako da se niti jedna verzija ne može smatrati konačnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:55