GLOBALNO ZAGRIJAVANJE

Postanite instant ekspert za Klimatsku konferenciju

 AFP

Maksimalna razina iznosi 250 milijardi tona, odnosno 250.000 megatona. Toliko ugljika makismalno smijemo emitirati u atmosferu u idućih 20 godina kako bismo rast globalne temperature zadržali na razini od dva Celzijeva stupnja u odnosu na predinustrijsko razdoblje.

Tijekom UN-ove Klimatske konferencije, koja će se od 7. do 18. prosinca održati u Kopenhagenu, oko 15.000 delegata iz 192 zemlje svijeta pokušat će donijeti novi međunarodni sporazum kojim bi se ograničila emisija stakleničkih plinova i izbjeglo “opasno globalno zagrijavanje”. Postanite instant ekspert za “sudbonosnu” konferenciju u Kopenhagenu.

• Zašto se ove godine održava konferncija?

- Prije dvije godine na UN-ovoj klimatskoj konferenciji u Baliju složili su se da se napori da se obuzda globalno zagrijavanje moraju ubrzati kako bi se donio novi međunarodni sporazum koji će nalijediti Protokol iz Kyota.

• Čemu novi sporazum kad se pokazalo da Protokol iz Kyota nije dovoljno učinkovit?

- Prema Protokolu iz Kyota industrijski razvijene zemlje, među koje je svrstana i Hrvatska, trebaju u razdoblju od 2008. do 2012. godine smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za oko pet posto u odnosu na 1990. godine. Protokol je znatno izgubio na učinkovitosti jer se SAD, najveći emiter stakleničkih plinova, među industrijskim zemljama 2001. godine povukao iz pregovaračkog procesa. No, nova je američka administracija snažno angažirana u novom pregovaračkom procesu.

• Zašto 250.000 megatona ugljika?

- Od početka industrijske revolucije sredinom 18. stoljeća do danas u atmosferu je emitirano 500.000 megatona ugljika što je ekvivalent 1800 000 megatona ugljičnog dioksida. To je uglavnom rezultat izgaranja fosilnih goriva i sječe šuma. Ove su godine klimatski znanstvenici izračunali da emitiramo manje od 750.000 megatona ugljika ukupno imamo 75 posto šanse da rast temperature zadržimo unutar dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

• Zašto je važno držati rast temperature na razini od 2 Celzijeva stupnja?

- Cilj je spriječiti “opasne klimatske promjene”. Znanstvenici rast od dva Celzijeva stupnja nazivaju prozorom tolerancije na koji bi se čovječanstvo moglo prilagoditi. Zagrijavanje više od dva Celzijeva stupnja u 100 godina izmaknulo bi kontroli i bilo opasna prijetnja za milijune ljudi.

• Tko su najveći emiteri ugljičnog dioksida?

- Kina je u posljednje tri godine pretekla SAD i postala najveći svjetski emiter. Ipak, najveći emiteri su i dalje razvijene zemlje koje su 2006. godine zajedno emitirale 228.800 milijuna tona ugljičnog dioksida. Zemlje u razvoju te su godine emitirale 72.850 milijuna tona ugljičnog dioksida.

Klimatski žargon:

• “Opasne klimatske promjene”

Termin se često koristi, ali se u dokumentima UN-a ne definira što to točno znači. Političari su kao granicu za opasno globalno zagrijavanje definirali rast temperature od dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

• “Kyotov sin”

Čest medijski naziv za budući sporazum koji će nadomjestiti Protokol iz Kyota. Nije izgledno da će u Kopenhagenu biti donešen takav sporazum, jer je pregovarački proces spor i pun kompromisa.

• “Adaptacija”

Znanstvenici smatraju da se čovječanstvo može adaptirati na rast temperature od oko dva Celzija pa se taj termin često koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:05