UPOZORENJE ZNANSTVENIKA

POSTOJI PUNO NAČINA KAKO TO MOŽETE NAPRAVITI, SAMO NE OVAKO Ovo je najgori način za prestanak pušenja. Naravno, većina pokušava baš tom metodom...

 Pixabay
 

Što se dogodi kad vam netko kaže: ‘Nemoj misliti na slona’? Mislite upravo na slona, zar ne? To se može dogoditi s bilo kojom temom i u bilo kojoj situaciji. Naš mozak tako funkcionira i bolje je naviknuti se na to, piše Independent.

Taj nesretni fenomen psiholozi nazivaju ‘potiskivanje misli’ i može u vašem umu dovesti do prave poplave upravo onih misli koje se trudite zaboraviti.

Takve misli najčešće vam neće zadavati puno muke, pogotovo ako ne možete prestati misliti na neku osobu koja vam se sviđa ili na film koji ste nedavno pogledali. No s druge strane, problem bi mogao nastati kad ne možete prestati misliti na neku štetnu naviku koje se pokušavate riješiti, poput pušenja, alkohola ili gubljenja vremena na društvenim mrežama.

Mogli biste reći ‘Pa dobro, nemoj onda o tome razmišljati’, no to je lakše reći nego učiniti. Istraživanja su pokazala da potiskivanje misli može biti štetno po zdravlje. Studija objavljena u časopisu Appetite 2008. pokazala je da su i muški i ženski ispitanici pojeli više čokolade nakon što su odlučili ne razmišljati o slatkome na pet minuta.

U istraživanju je sudjelovalo 134 muškaraca i žena koji su zamoljeni da ili potisnu ili potenciraju misli o čokoladi. Oni koji su misli pokušali blokirati, na kraju su pojeli više čokolade. Slične rezultate pokazala je i studija o pušenju i o seksualnoj želji te dokazala da potiskivanje misli baš svaki put pobjeđuje.

Imajući to na umu, kako se boriti protiv tog osjećaja kad se želimo riješiti neke navike? Jedan od načina mogla bi biti metakognitivna terapija i tehnika ‘odvojene svjesnosti’ koju je smislio Adrian Wells sa Sveučilišta Manchester.

To znači biti svjestan svojih misli, no ne analizirati ih previše. One bi na koncu trebale nestati i postati dio vaše podsvijesti. U intervjuu koji je dao časopisu State of Mind, Wells je detaljnije objasnio pojam ‘odvojene svjesnosti’.

‘Pod ‘svjesnošću’ (mindfulness), zapravo mislimo na svjesnost o mislima. To je posebna metakognitivna svjesnost i sposobnost da razlikujemo negativne misli od podsvjesnih briga ili opetovanih odgovora na te misli. Pod pojmom ‘odvojeno’, mislimo na stopiranje ili odvajanje reakcije na tu misao i na dublje doživljavanje sebe kao odvojenog od te misli, odnosno kao na promatrača sa strane.

Shvaćamo da odustajanje od loše navike nije uvijek lako, jer je vaše tijelo postalo ovisno o tom stimulansu. No, dobar prvi korak moglo bi biti pokušati NE izbaciti tu lošu naviku potpuno iz svoje glave.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:40