OGROMAN USPJEH

Povijesna prekretnica u medicini: Svinjski bubreg presadili čovjeku: ‘Odmah je profunkcionirao!‘

 Ilustracija/Edward Olive/Alamy/Alamy/Profimedia
Ovo je veliki napredak, zbilja velika stvar. No potrebno je još istraživanja, moramo znati više o dugovječnosti organa, kažu liječnici

Prvi put u povijesti liječnici su uspješno transplantirali bubreg sa svinje na čovjeka i organ je, kažu, "odmah normalno funkcionirao". Zahvat je izveden u rujnu između genetski modificirane svinje i pacijenta s mrtvim mozgom u bolnici NYU Langone Health.

Kako je objavio portal Futurism.com, bubreg je pričvršćen na pacijentove krvne žile u natkoljenici, izvan trbuha. Spomenuta svinja genetski je modificirana za uzgoj bubrega koji je ljudsko tijelo trebalo prihvatiti, što se, srećom, na kraju i dogodilo.

- Sve je završilo bolje nego što sam uopće mogao očekivati. U puno slučajeva bubrezi umrlih ljudi koje presađujemo ne rade odmah, treba im nekoliko dana ili čak tjedana da sve profunkcionira, ali ovo je odmah upalilo! Operacija je izgledala kao i svaka transplantacija koju sam ikad napravio od živog davatelja organa - rekao je dr. Robert Montgomery, direktor Instituta za transplantaciju bolnice NYU Langone.

Ovu medicinsku i znanstvenu prekretnicu komentirao je i dr. Dorry Segev, profesor transplantacijske kirurgije na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins.

- Ovo je veliki napredak, velika, zbilja velika stvar. Međutim, potrebno je još istraživanja kako bi se potvrdila učinkovitost postupka. Moramo znati više o dugovječnosti organa - rekao je.

Neki istraživači vjeruju da bi se genetski modificirani svinjski bubrezi mogli početi transplantirati u ljude već za svega nekoliko mjeseci. No ekipa koja stoji iza spomenute prve takve transplantacije zasad još uvijek prikuplja podatke i tek treba objaviti svoj završni rad sa svim relevantnim rezultatima.

- I dalje smo zabrinuti zbog činjenice da bi pacijentovo tijelo na kraju moglo odbiti novi bubreg, jer dugotrajno odbacivanje organa može se desiti čak i s dobro usklađenim donorskim organima ljudskoga podrijetla - izjavio je dr. David Klassen, glavni liječnik organizacije United Network for Organ Sharing.

Ksenotransplantacija, ili proces presađivanja organa i tkiva između vrsta, tj. sa životinja na ljude, u prošlosti je uglavnom bio neučinkovit (u pitanju su bile čimpanze i svinje), no mnogi sad tehnologiju uređivanja gena vide kao ključ za buduće uspješne transplantacije.

Ovo će vjerojatno pokrenuti i niz pitanja koja se odnose na ​​etiku uzgoja svinja sa svrhom vađenja njihovih organa, no mnogi naglašavaju kako se i bez toga samo u SAD-u godišnje zbog hrane zakolje otprilike 100 milijuna svinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 16:24