TRI LAUREATA

Poznati dobitnici Nobela za kemiju: ‘Potpuno sam zaprepaštena, sjedim ovdje i jedva dišem‘

 Jonathan Nackstrand/Afp
Ovogodišnja Nobelova nagrada za kemiju pripala je Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldalu i Karlu Barryju Sharplessu za razvoj klik-kemije i bioortogonalne kemije

Ovogodišnja Nobelova nagrada za kemiju pripala je Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldalu i Karlu Barryju Sharplessu za razvoj klik-kemije i bioortogonalne kemije, priopćila je danas Švedska kraljevska akademija znanosti. Zanimljivo je da je Sharplessu ovo druga Nobelova nagrada za kemiju: prvu je dobio 2001. godine. Trojica laureata podijelit će novčani iznos nagrade u iznosu od 10 milijuna švedskih kruna, odnosno 922.638 eura.

"Barry Sharpless i Morten Meldal postavili su temelje za funkcionalni oblik kemije, klik-kemiju, u kojoj se molekularni građevni blokovi spajaju brzo i učinkovito. Carolyn Bertozzi podigla je kemiju klikova na novu dimenziju i počela je koristiti u živim organizmima. Koristeći bioortogonalne reakcije, istraživači su poboljšali ciljane lijekove protiv raka koji se sada testiraju u kliničkim ispitivanjima, kaže se, među ostalim, u priopćenju Nobelova odbora.

Ističe se kako je kemičare dugo pokretala želja za izgradnjom sve kompliciranijih molekula. U farmaceutskim istraživanjima to je često uključivalo umjetno, ponovno stvaranje prirodnih molekula s ljekovitim svojstvima što je dovelo do mnogih divljenja vrijednih molekularnih konstrukcija, ali njihova je proizvodnja općenito dugotrajna i vrlo skupa.

- Ovogodišnja nagrada za kemiju ne bavi se kompliciranjem stvari, nego njihovim pojednostavljenjem. Funkcionalne molekule mogu se izgraditi čak i jednostavnim putem – rekao je na konferenciji za novinare u Stockholmu Johan Aqvist, predsjednik Nobelovog odbora za kemiju.

Karl Barry Sharpless (81) profesor je na Scripps Research, istraživačkom institutu u La Jolli u Kaliforniji. Sada je postao član elitnog kluba znanstvenika koji su osvojili dvije Nobelove nagrade. Taj podvig uspio je dosad i Johnu Bardeenu koji je dva puta osvojio nagradu za fiziku, Marie Curie koja je osvojila Nobela za fiziku i kemiju, Linusu Paulingu koji je osvojio nagradu za kemiju i mir i Fredericku Sangeru koji je dva puta osvojio Nobelovu nagradu za kemiju.

Danac Morten Medal (68) profesor je na Sveučilištu Kopenhagen, a Carolyn Bertozzi (55) profesorica je na Sveučilištu Stanford.

- Potpuno sam zaprepaštena, sjedim ovdje i jedva dišem - rekla je Carolyn Bertozzi koja je u svom domu u Kaliforniji glasoviti Nobelov poziv primila usred noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:46