IZVAN OKVIRA

Predstavljena knjiga o obrazovanju poznatog znanstvenika Ivana Đikića i pedagoginje Edite Slunjski

Knjiga ”Obrazovanje - snaga generacije izvan okvira, autora Ivana Djikica i Edite Slunjski
 

 Ivana Grgic/Cropix
U stvaranju knjige sudjelovali i studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sinoć je predstavljena knjiga „Obrazovanje-snaga generacije ‘izvan okvira‘” Ivana Đikića i Edite Slunjski. Nastala suradnjom Ivana Đikića, jednog od najpoznatijih hrvatskih biomedicinskih znanstvenika, i poznate pedagoginje Edite Slunjski, knjiga je namijenjena podjednako učenicima i studentima, kao i njihovim roditeljima, nastavnicima i profesorima. Osobitost knjige je i da su u njezinom stvaranju sudjelovali i studenti Filozofskog fakulteta te Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

- Ova je knjiga nastala kao rezultat našeg nastojanja da osmislimo odgovorno obrazovanje. Svi znamo da današnje obrazovanje ima itekako prostora za poboljšanje i unapređenje. Stoga smo išli sa studentima jer nam je bilo važno čuti i njihov glas i oblikovati osnovne ideje, da kažem arhitekture suvremenog obrazovanja u kome će svatko dobiti priliku da otkriva i razvija svoje talente. U takvom sustavu učenici i studenti ne natječu se međusobno nego se natječu tko će dati bolji doprinos stvaranju okruženja za uspjeh svih – rekla nam je Edita Slunjski, profesorica pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i predsjednica Hrvatskog pedagogijskog društva.

- Ova knjiga je dio moga interesa da populariziram znanost i da znanstvene teme prezentiram u široj javnosti. No, knjiga je rezultat truda i angažmana Edite Slunjski koja je kao pedagog željela spojiti naša dva svijeta, prirodnih znanosti i pedagogije te napraviti iskorak u pisanju knjiga o obrazovanju. Vrijednost ove knjige je da na stručan, ali i ljudima blizak način objašnjava izazove i probleme te nudi mišljenja i rješenja iz naše, ali i perspektive studenata. Mislim da je ova knjiga interdisciplinarna, transgeneracijska i namijenjena svima koji žele učiti o obrazovanju jer znamo da je obrazovanje proces koji traje cijeli život – naglasio je Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

Knjigu „Obrazovanje: snaga generacije ‘izvan okvira‘” objavila je izdavačka kuća Element iz Zagreba specijalizirana za udžbenike matematike i fizike za osnovne škole, gimnazije i srednje strukovne škole. Osim autora, o knjizi su na predstavljanju govorili su Vedrana Spajić-Vrkaš, profesorica emerita, Branko Bognar, profesor na Filozofskom fakultetu u Osijeku i Gordana Kuterovac Jagodić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:10