ODLAZAK ZNANSTVENIKA

Preminuo akademik Željko Kućan, jedan od utemeljitelja molekularne biologije u Hrvatskoj

Željko Kućan (fotografiran 2013. godine)

 Ivica Bitunjac/HAZU
Više je godina proveo u znanstvenim institucijama, pa i u laboratoriju nobelovca Fritza Lipmanna u New Yorku

Istaknuti hrvatski biokemičar i jedan od utemeljitelja molekularne biologije u Hrvatskoj, akademik Željko Kućan preminuo je u četvrtak u 89. godini života.

Rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao biokemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF). Netom nakon diplome 1958. godine počeo je raditi na Institutu Ruđer Bošković (IRB). - U počecima rada nismo ni znali da s nama počinje razvoj molekularne biologije u Hrvatskoj. Bili smo zapravo celularni radiobiolozi. Baš se nekako u to doba u Cambridgeu pojavio novi Kendrewov časopis Journal of Molecular Biology, pa je tako nastao nov naziv za tu buntovničku mladu granu biologije. Mi smo od staničnih biologa tek trebali postati zaista molekularni. Za to nam je trebalo dosta vremena i školovanja u dobrim inozemnim laboratorijima - prisjetio se Kućan u knjizi "Institut Ruđer Bošković: Ljudi i događaji 1950. - 1990."

Na IRB-u je radio od 1983. godine, a u međuvremenu je više od šest godina proveo u inozemnim znanstvenim institucijama. Tako je od 1961. do 1963. boravio u laboratoriju nobelovca Fritza Lipmanna u Rockefellerovu Institutu u New Yorku, gdje je započeo istraživanja biosinteze proteina. Glavno područje interesa akademika Željka Kućana bila je biokemija nukleinskih kiselina i njihova uloga u biosintezi proteina. S tog je područja objavio oko 50 znanstvenih radova u najuglednijim svjetskim časopisima.

Nastavnu je djelatnost započeo 1960-ih, a 1972. organizirao je i počeo predavati biokemiju u Zavodu za organsku kemiju i biokemiju NA PMF-u gdje je od 1983. bio redoviti profesor. Od 1990. do 1994. bio je dekan PMF-a, a redoviti član HAZU postao je 1991. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:18