I DALJE SE DRŽITE

PREPORUKE ZA RAZMAK Kolika bi bila idealna distanca: jedan metar, 2 metra ili puno više?

 AFP
 

“Držimo se preporuka Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) po kojima ljudi trebaju držati barem metar razmaka na otvorenom i dva metra u zatvorenom prostoru.

To je razmak koji ipak bitno smanjuje prijenos virusa, jer sad znamo da su za infekciju potrebne velike kapi koje se uglavnom šire kihanjem, kašljem i glasnim govorom odnosno vikanjem”, objašnjava dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo razloge zbog kojih epidemiolozi drže da je socijalna distanca jedna od važnijih mjera zaštite od Covida-19. Naime, u većini europskih zemalja zadnjih se dana vrlo žestoko polemizira o tome kolika treba biti socijalna distanca koja jamči da će se bolest teže prenijeti.

Neki poput Britanaca, Španjolaca i Talijana i dalje inzistiraju na dva metra, a Francuzima, Austrijancima i Šveđanima dovoljan je i metar. Zapravo, sve se ipak vrti oko gospodarstva, odnosno oni koji zagovaraju brži ‘povratak na staro’ ne bi li se oporavila ekonomija, smatraju da je metar udaljenosti dovoljan dok s druge strane epidemiolozi zovu na oprez.

Zašto je važna socijalna distanca?

Dokazano je da se koronavirus širi kapljično, a to znači da je opasnost od prijenosa zaraze veća ako smo bliže osobi koja kašlje ili kiše pa čak i ako glasno govori. Poglavito je to važno u zatvorenim i hladnijim prostorima, jer hladni zrak pogoduje širenju virusa. Stručnjaci upozoravaju da će to biti vrlo važno dođe li do drugog vala ove jeseni.

Koliko daleko može ‘putovati’ koronavirus?

Stručnjaci s MIT-ija otkrili su da se virusne kapljice kod kašlja ili kihanja mogu u vlažnoj atmosferi kretati brzinom od 10 metara u sekundi. Oblak može zahvatiti udaljenost od sedam do osam metara pa je to razlog zašto neki stručnjaci smatraju da je distanca od metra ili dva, kad je riječ o prijenosu bolesti, premala.

Neka istraživanja govore da čak i kad je vjetar slabiji od dvije milje na sat kapljice s koronavirusom mogu prijeći pet metara u sekundi. Sve su to razlozi zbog kojih se i dalje inzistira na socijalnoj distanci kao mjeri zaštite od koronavirusa.

Koliko udaljenost osobe od osobe smanjuje ili povećava mogućnost infekcije?

Najnoviji dokazi o tome koliko udaljenost osobe od osobe može povećati odnosno smanjiti mogućnost širenja infekcije ovih su dana objavljeni u The Lancetu. Znanstvenici tvrde da oni udaljeni metar imaju 2,6 posto šanse da se zaraze, a oni udaljeni dva metra samo 1,3 posto.

To znači da će se kod održavanja metra udaljenosti od 100 osoba zaraziti nešto manje od tri osobe, a ako je udaljenost dva metra onda će to biti tek malo više od jedne. Ako se ne drži nikakva distanca onda će se zaraziti 13 osoba, tvrde u The Lancetu. I studija Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj su analizirani podaci iz 172 postojeće studije o načinu širenja Covida-19, SARS-a i MERS-a, zaključuje da se veća udaljenost odnosno ona od oko dva metra povezuje s puno nižim rizikom od zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:20