JEZIVE BROJKE

PREŠLI SMO TOČKU S KOJE NEMA POVRATKA? Globalno zatopljenje prešlo je granicu od 2 stupnja: 'Ovo je najveća prijetnja čovječanstvu'

 iStock

ZAGREB - Prosječne temperature u sjevernoj hemisferi prošli su tjedan po prvi put u ljudskoj povijesti prešle granicu od 2 stupnja Celzijusa iznad ‘normalnih’. Radi se o prekretnici nakon koje će globalno zatopljenje vrlo vjerojatno postati opasno po čovječanstvo u cijelosti. U ovom trenutku ne postoji niti jedna veća prijetnja dugoročnom opstanku ljudi na Zemlji.

Na prošlogodišnjem UN-ovom klimatskom skupu u Parizu zajednički cilj svih okupljenih bio je upravo zadržati globalno zatopljenje na razini manjoj od 2 stupnja Celzijusa iznad predindustrijskih vrijednosti. Prošli tjedan, taj cilj je postao nedostižan.

Zabrinjavajuć je podatak da je za promjenu od samo 1 stupanj Celzijusa trebalo proći više od sto godina - od početka industrijske revolucije do listopada prošle godine.

Diljem Zemlje, temperature u veljači ove godine bile su između 1,15 i 1,40 stupnjeva više od dugoročnog prosjeka, što je čak 1,60 do 1,85 stupnjeva više od predindustrijskih vrijednosti.

Globalne temperature porasle su za 0,4 stupnja Celzijusa u proteklih pet mjeseci, dok su u veljači porasle za 0,2 stupnja u odnosu na siječanj. Ovdje se radi o porastu u odnosu na dugoročne prosječne temperature, a ne o uobičajenom porastu temperature između dva mjeseca.

Po prvi put u povijesti, na nekim dijelovima planeta Zemlje nije bilo zime. Dijelovi Arktika bili su više od 16 stupnjeva topliji od uobičajene temperature za veljaču. U Sjedinjenim Američkim Državama zabilježena je najtoplija zima u povijesti, a temperature u Europi ove veljače bile su ili najtoplije otkad postoje mjerenja, ili jednako tople kao prethodni maksimum.

Čak je i jedan od najglasnijih skeptika po pitanju globalnog zatopljenja, bivši NASA-in znanstvenik Roy Spencer na svojem blogu priznao kako je bilo zatopljenja.

Izgledno je da se nalazimo u središtu dekade naglog uzleta globalnog zatopljenja, koje bi moglo pokrenuti seriju domino efekata s dugoročnim posljedicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:42