BORBA PROTIV COVIDA-19

PROCURILI REZULTATI TAJNE STUDIJE IZ AMERIČKOG DRŽAVNOG LABORATORIJA Stručnjaci: 'Visoke temperature i vlaga doista jesu veliki neprijatelji korone'

ilustracija
 Lefevre Sylvain/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Preliminarni rezultati eksperimenata provedenih u američkom državnom laboratoriju pokazuju da koronavirus ne može dugo preživjeti na visokim temperaturama i u sezoni visoke vlažnosti, brzo ga uništava sunčeva svjetlost, a sve to dokazuje kako su prva kontrolirana znanstvena ispitivanja - koja dosad nisu mogla biti i dokazana - vrlo vjerojatno ipak istinita.

Sažetak ovih preliminarnih rezultata, i dalje namijenjenih "samo za službenu upotrebu", u posjedu je Yahoo Newsa, a pruža nadu da nadolazeće ljetno vrijeme može uvelike smanjiti širenje zaraze koronavirusom na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, iako stručnjaci svejedno upozoravaju kako to ni na koji način neće potpuno ukloniti ili čak nužno smanjiti nove slučajeve zaraze virusom COVID-19.

- Rizik od prenošenja virusa s površina na otvorenome manji je na danjem svjetlu te u uvjetima veće temperature i vlažnosti. Sunčeva svjetlost brzo uništava virus - piše u sažetku studije provedene u Nacionalnom centru za bioobrambenu analitiku i protumjere, državnom laboratoriju izgrađenom nakon terorističkih napada 11. rujna s ciljem odgovora na 'biološke prijetnje'.

Laboratorij djeluje u sklopu Ministarstva domovinske sigurnosti iz kojeg u povjerljivom izvješću upozoravaju da zatvoreni prostori s niskom vlagom, kao što su kabine zrakoplova, zahtijevaju dodatnu brigu kako bi se smanjio rizik od prenošenja zaraze. Spomenuto ministarstvo odbilo je službeno odgovoriti na pitanja o rezultatima studije - kažu kako ne žele iznositi bilo kakve zaključke na temelju još neobjavljenih podataka.

- Posvećeni smo borbi protiv virusa COVID-19, a zdravlje i sigurnost američkog naroda glavni su nam prioritet. Nije nam u praksi komentirati sadržaj neslužbenog dokumenta koji je 'procurio' u javnost. Bilo bi neodgovorno nagađati, donositi zaključke ili nenamjerno pokušati utjecati na javnost na temelju dokumenta koji još nije recenziran, tj. podvrgnut strogim znanstvenim validacijskim pristupima - stoji u njihovu priopćenju.

Yahoo News piše kako su ispitivanja izvedena na virusnim česticama iz sline - i to u zatvorenom prostoru u uvjetima koji su oponašali različite vremenske prilike. Točnije, ispitivalo se koliko dugo će koronavirus iz kapljice sline od kašlja ili kihanja preživjeti u određenim uvjetima povezanima s temperaturom, vlagom i sunčevom svjetlošću. Laboratorij sad provodi dodatna ispitivanja, poput eksperimentiranja s tehnikama za sterilizaciju zaštitne opreme.

- Simulirano sunčevo svjetlo brzo je ubilo virus u aerosolima, a bez tog tretmana značajan gubitak virusa unutar 60 minuta nije uočen - pokazali su preliminarni laboratorijski eksperimenti.

Iako rezultati ovih testova još nisu javno objavljeni, Harvey Fineberg, voditelj Stalnog odbora za nove zarazne bolesti i prijetnje zdravlju pri Nacionalnoj akademiji, o planovima za provođenje eksperimenata pisao je još 7. travnja u pismu adresiranom na Bijelu kuću.

U pismu upućenom Kelvinu Droegemeieru, najvišem znanstvenom savjetniku predsjednika Donalda Trumpa, Fineberg je napisao kako je "laboratorij Ministarstva domovinske sigurnosti dobro prilagođen za planirane vrste studija, a njegov opseg i relevantnost itekako su vrijedni daljnje primjene". U pismu je također objasnio kako planiraju "stvoriti tjelesne tekućine zaraženih, uključujući slinu i sekrecije donjeg respiratornog trakta".

Podsjetimo, i prijašnje znanstvene analize ukazale su na to da bi se koronavirus mogao puno sporije širiti u zemljama s toplijom klimom. U korist tome idu i podaci prikupljeni iz Indije i Pakistana - naime, broj zaraženih ondje ne raste tako brzo kao u nekim drugim zemljama.

No utjecaj topline na koronavirus potaknuo je neke političare da potpuno pogrešno interpretiraju činjenice - neki su čak poticali ljude da što više izlaze van, tvrdeći da će sunčeva svjetlost ubiti virus. Problem je, međutim, u tome što ljudi bez širokog imuniteta i dalje mogu prenositi koronavirus drugima, čak i za toplog vremena.

- (Ultraljubičasto) svjetlo razbija DNK na fragmente. Ako virus lebdi u zraku u kojem 'postoji' sjajna sunčeva svjetlost, njegova UV komponenta razbit će DNK ili RNK na komade - izjavio je za Yahoo News znanstvenik Arthur Anderson, koji je radio pri Institutu za zarazne bolesti vojske Sjedinjenih Američkih Država.

- Želimo o virusu učiti što brže i što više možemo. Želimo moći barem reći: 'Ovo jest preliminarno i treba biti oprezan. Ali zašto zadržavati informacije? Možda vlada želi kontrolirati način na koji će se poruka pustiti u javnost, ali rekla bih kako to u vrijeme globalne pandemije ipak nije toliki prioritet, smatra liječnica Kavita Patel, suradnica Yahoo Newsa i Brookings Institutiona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 01:25