SKANDAL

Profesor s fakulteta dobio otkaz nakon što su studenti plakali da im je njegov kolegij pretežak!

Sveučilište New York

 Tayfun Coskun/Anadolu Agency Via Afp
Jones, inače vrlo cijenjeni profesor kemije, kazao je da je zabrinut što će ovakva odluka značiti za studente i sâm fakultet

Slučaj profesora sa Sveučilišta New York (NYU) koji je dobio otkaz nakon što su se studenti požalili da je njegov kolegij pretežak pa su zato organizirali i peticiju, ne prestaje sablažnjavati javnost, a neki roditelji i učitelji kažu kako je ovo jasan pokazatelj srozavanja akademskih standarda, piše Guardian.

Maitland Jones Jr., profesor organske kemije, najuren je s posla nakon što je najmanje 80 od ukupno 350 njegovih studenata potpisalo peticiju žaleći se na ocjene, poučavanje i pomoć koju su dobili tijekom pandemije.

Nakon toga, profesor Jonas (84) je primio e-mail od dekana za znanost u kojem ga ovaj obavještava da je njegov ugovor poništen.

Ostali profesori kemije usprotivili su se takvoj odluci fakulteta i pisali ostalim dekanima te kazali kako su zabrinuti da će ovaj slučaj potkopati slobode na fakultetu i oslabiti dokazane prakse učenja.

‘Svima nam je zajednička želja da naši studenti budu što uspješniji, no koristimo neusklađene, a u mnogim slučajevima i pogrešne alate za procjenu nečijeg uspjeha‘, kazala je Stephanie Lee, jedan od potpisnica pisma.

‘Jedna od posljedica te neusklađenosti je ta da bi naše odluke mogle postati motivirane strahom.‘

Studenti koji su organizirali peticiju kazali su kako je kolegij profesora Jonesa pretežak te su se požalili kako nisu dobili potrebne resurse i pomoć. U njihovoj peticiji nema ni govora o tome da žele da profesor bude otpušten.

‘Želimo da razumijete da kolegij kojeg tako velik postotak studenata padne ili dobije lošu ocjenu, samim studentima ne omogućuje da išta nauče, niti je prioritet takvog kolegija dobrobit studenata te ima vrlo loš utjecaj na sam odsjek za kemiju kao i na instituciju u cijelosti‘, stoji u tekstu peticije.

Jones, inače vrlo cijenjeni profesor kemije i autor nekoliko udžbenika iz kemije, kazao je Timesu kako je već razmišljao o odlasku u mirovinu, ali je zabrinut što će ovakva odluka NYU-a značiti za ostale profesore i sâm fakultet.

Glasnogovornik NYU-a branio je odluku o otkazu profesoru naglašavajući kako jako puno studenata pada taj kolegij kao i da je sam kolegij dosta loše ocijenjen. U izjavi se kaže kako je odluka donesena i na temelju prezirnog i snishodljivog stava te nereagiranja i nedostatka transparentnosti u procesu ocjenjivanja.

Neki studenti vjeruju da je pandemija posve poremetila njihovu sposobnost da se pripreme za nastavu organske kemije, što je ključan kolegij za sve one koji dalje žele studirati medicinu.

No neki se roditelji studenata ne slažu s ovim tvrdnjama. Nekoliko grupa roditelja kazalo je kako je odluka NYU-a indikativna te ukazuje na opći problem popustljivosti prema studentima.

‘Kad plaćate za obrazovanje na sveučilištu s određenom reputacijom, očekujete da će kvalitetni profesori pred studente postavljati intelektualne izazove i pomoći im da rastu i razvijaju se tako što će ih gurati preko razine koju smatraju zgodnom i ugodnom‘, kazala je Elicia Brand, osnivačica grupe ‘Vojska roditelja‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:06