KOMPLEKSNI SUSTAVI

Proglašena trojica dobitnika Nobela za fiziku: doprinijeli su razumijevanju promjene klime na Zemlji

Proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 2021. 
 Jonathan Nackstrand
‘Otkrića koja su nagrađena ove godine pokazuju da naše znanje o klimi počiva na čvrstim znanstvenim temeljima‘

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku 2021. godine su Syukoro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi za doprinos razumijevanju kompleksnih fizikalnih sustava, uključujući i klimu na Zemlji, priopćila je danas Kraljevska švedska akademija znanosti.

Syukuro Manabe pokazao je kako povećana razina ugljikovog dioksida u atmosferi dovodi do povišenih temperatura na površini Zemlje. Još 1960-ih godina bio je jedan od pionira u razvoju fizikalnih modela klime na Zemlji, a njegovi su radovi postavili temelje za razvoj sadašnjih klimatskih modela.

Desetak godina kasnije, Klaus Hasselmann stvorio je model koji povezuje vrijeme i klimu, odgovarajući na pitanje zašto klimatski modeli mogu biti pouzdani unatoč promjenjivim i kaotičnim vremenskim uvjetima. „Zahvaljujući njegovim metodama dokazano je da je povećana temperatura u atmosferi posljedica ljudske emisije ugljičnog dioksida”, navodi se u priopćenju. Otkrića Giorgija Parisija iz 1980-ih godina jedan od najvažnijih doprinosa teoriji kompleksnih sustava. Omogućuju razumijevanje i opisivanje različitih materijala i pojava, ne samo u fizici nego i u matematici, biologiji, neuroznanosti i strojnom učenju.

- Otkrića koja su nagrađena ove godine pokazuju da naše znanje o klimi počiva na čvrstim znanstvenim temeljima, temeljenim na rigoroznoj analizi opažanja. Ovogodišnji laureati doprinijeli su tome da steknemo dublji uvid u svojstva i evoluciju složenih fizikalnih sustava - rekao je Thors Hans Hansson, predsjedavajući Nobelova komiteta za fiziku.

Syukuro Manabe rođen je 1931. godine u Shingu u Japanu. Doktorirao je fiziku na Sveučilištu u Tokiju, a zatim je od 1958. do 1997. godine radio kao klimatolog u SAD-u. Od 1997. godine bio je direktor Odjela za istraživanje globalnog zagrijavanja, a 2002. godine je prihvatio poziv Sveučilišta Princeton gdje se i sada bavi istraživanjem klime.

Klaus Hasselmann rođen je 1931. godine u Hamburgu. Doktorirao je fiziku 1957. godine na Sveučilištu Göttingen. Profesor je na Institutu Max Planck za meteorologiju u Hamburgu i slovi kao vodeći njemački oceanolog. Manabe i Hasselmann će podijeliti pet milijuna švedskih kruna (oko pola milijuna eura) dok će druga polovica pripasti talijanskom teorijskom fizičaru Giorgiju Parisiju, profesoru teorijske Sveučilištu Sapeinza u Rimu. Parisi je rođen u Rimu 1948. godine, a karijeru je izgradio većim dijelom na Sveučilištu Sapienza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:41