LAUREATI

Proglašeni dobitnici Nobela za medicinu: Trojac nagrađen za otkriće virusa hepatitisa C

 Jonathan Nackstrand/AFP
Otkriće virusa hepatitisa C omogućilo je nove lijekove koji su spasili milijune života

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju su Harvey J. Alter, Michael Houghton i Charles M. Rice za otkriće virusa hepatitisa C, priopćio je danas na konferenciji za novinare u Stockholmu Thomas Perlmann, tajnik Nobelova komiteta.

Harvey J. Alter, Michael Houghton i Charles M. Rice došli su do važnih otkrića koja su 1988. godine rezultirala identifikacijom virusa hepatitisa C (HCV). Taj virus uzrokuje hepatitis C, zaraznu bolest jetre koja uzrokuje cirozu i rak jetre.

Osnovni put širenja hepatitisa C je kada krv inficirane osobe uđe u tijelo druge osobe (npr. ubod na kontaminiranu iglu, transfuzijom krvi, transplantacijom organa, s hepatitis C pozitivne majke na novorođeno dijete).

Prije rada trojice ovogodišnjih Nobelovih laureata, otkriće virusa hepatitisa A i B bilo je presudan korak naprijed, ali većina slučajeva hepatitisa prenosivih krvlju ostala je neobjašnjiva.

Otkriće virusa hepatitisa C otkrilo je uzrok preostalih slučajeva kroničnog hepatitisa te omogućilo krvne pretrage i nove lijekove koji su spasili milijune života.

image
Jonathan Nackstrand/AFP

Amerikanac Harvey C. Alter (85) ugledni je virolog te šef odsjeka za zarazne bolesti na odjelu za transfuzijsku medicinu Nacionalnog instituta za zdravlje(NIH).

Britanac Michael Houghton profesor je virologije na Sveučilištu Alberta u Kanadi, a Charles M. Rice (68) profesor je na Sveučilištu Rockefeller.

Trojica laureata podijelit će oko milijun dolara novčanog dijela nagrade.

Ovogodišnjim izborom laureata na području virusologije Nobelov komitet na simboličan način odao je i priznanje svim znanstvenicima koji se od početka godine bore s novim virusom SARS-Cov-2, uzročnikom covida-19, bolesti koja je dosad odnijela više od milijun života diljem svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:13