REVOLUCIJA?

PROJEKT KOJI BI MOGAO PROMIJENITI ČOVJEČANSTVO Znanstvenici krenuli s testovima na klinički mrtvim ljudima, žele ih pokušati 'vratiti u život'

 Sergej Drechsler/Novi list/EPH

Biotehnološka tvrtka u Sjedinjenim Američkim Državama dobila je dopuštenje za regrutiranje 20 pacijenata proglašenih klinički mrtvima kako bi na njima mogli testirati mogućnost vraćanja u život dijelova njihova središnjeg živčanog sustava, piše The Telegraph .

Znanstvenici će to pokušati ostvariti kombiniranjem različitih terapija koje uključuju ubrizgavanje matičnih stanica i koktela peptida u ljudski mozak, ali i neke druge koje su se pokazale učinkovite u buđenju ljudi iz komatoznih stanja.

Sudionici testiranja moraju biti pacijenti koji su proglašeni mrtvima te se održavaju na životu isključivo putem aparata. Njih će se tada mjesecima nadgledati kako bi se pronašli znakovi regeneriranja, pogotovo u gornjem dijelu leđne moždine.

Znanstvenici vjeruju da bi matične stanice mozga mogle biti sposobne obrisati svoju povijest te ponovno započeti život i to na temelju okružujućeg tkiva - proces putem kojeg salamanderima ponovno rastu udovi nakon traume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:58