VODE U OVISNOST

PROMJENE NA MOZGU OTKRIVAJU TKO SE DROGIRAO Čak ni vikend-korisnici nisu pošteđeni

 cc

SAN DIEGO - Znanstvenici sa Medicinskog fakulteta San Diego Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su oštećenu aktivnost neurona u dijelovima mozga u povremenim korisnicima droga iz porodice stimulansa, poput kokaina i amfetamina, ali i nekih legalnih droga, poput lijekova za poremećaje koncentracije.

U istraživanju su sudjelovali sveučilišni studenti, starosti između 18 i 24 godine, a promjene su snimane funkcionalnim MRI skenerom.

Najviše je promjena zamijećeno u podrućjima mozga odgovornima za anticipaciju, a znanstvenici vjeruju kako se radi o promjenama ‘ožićenja’ mozga zbog kojih će neke osobe biti podložnije ovisnosti kasnije u životu.

- Ako mi pokažete 100 studenata, i ako mi kažete koji su uzeli stimulanse desetak puta, mogu vam reći da su njihovi mozgovi drugačiji, rekao je jedan od sudionika istraživanja, liječnik i profesor psihijatrije Martin Paulus.

- Ono što naše istraživanje govori nije ‘ovo je vaš mozak na drogama,’ već ‘ovo je mozak koji koristi droge,’ izjavio je.

Istraživanje je pokazalo da, premda povremeni korisnici stimulansa imaju lagano ubrzano vrijeme reakcije na podražaje, teško im je pratiti signale koji im govore kada je potrebno zaustaviti reakciju.

- Mislili smo da se ovisnici o drogama jednostavno ne žele suzdržavati, ali ovo istraživanje pokazuje da je glavni uzrok smanjena sposobnost procijeniti situaciju i ispravno detektirati kada se trebaju zaustaviti, rekla je voditeljica istraživanja Katia Harle.

Sljedeći korak u istraživanju će se usredotočiti na to jesu li promjene trajne, ili ih je moguće rekalibrirati. Za sada se vjeruje da je moguće ‘trenirati’ oslabljene regije mozga i smanjiti tendecije spram ovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:18