TAJNA DUGOG OTOKA

Pronađen najstariji crtež u Hrvatskoj ikad, nacrtan je prije 15.000 godina

Dugi otok, 030708.Panorama Dugog Otoka.Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Basic / CROPIX

Areholozi Sveučilišta u Zadru pronašli su najstariji crtež u Hrvatskoj. Star je oko 15.000 godina, a pronađen je u spilji na Dugom otoku.

Riječe je o oblutku od kremena na kojem su precizno urezane vodoravne i uspravne crte. Kako je za Radio Zadar izjavio arheolog Mate Parica dosad nigdje u Hrvatskoj nije pronađeno ništa ni priližno tako staro.

U najbližem susjedstvu, crteži te starosti, a riječ je o starijem kamenom dobu, dosad su pronađeni u Italiji te Bosni i Hercegovini.

Starost crteža utvrđena je radiokarbonskom analizom sloja u kojem je oblutak pronađen. Pronađen je u pećini Vlakno na Dugom otoku koja se pokazala izrazito bogatim nalazištem iz vremena srednjeg i starijeg kamenog doba.

Inače, u to je doba razina Jadranskom mora bila značajno ništa, pa je Dugi otok, kao i brojni drugi jadranski otoci, bio jedan od vrhova planina između kojim su se prostirale plodne ravnice.

Umjesto riba i morskih plodova, prema nalazima iz najstarijih slojeva pećine, tadašnji su se 'Dalmatinci' hranili govedima koja su lutala tim dolinama, a interesantno je i kako su u toj spilji pronađeni dokazi kako su uz ljude koji su u njoj živjeli prije otprilike 10 tisuća godina obitavali i psi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:00