‘UZBUDLJIVO OTKRIĆE‘

Pronađena prva uspavana crna rupa izvan naše galaksije: ‘Ovo je dokaz da je vjerojatan scenarij izravnog kolapsa‘

Umjetnički prikaz crne rupe VFTS243 i njezine zvijezde

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/Afp/Profimedia
Crna rupa se smatra uspavanom ako ne emitira visoke razine rendgenskog zračenja, što je način na koji se obično otkrivaju

Uspavana crna rupa, devet puta veće mase od Sunca, prvi je puta otkivena izvan Mliječne staze. Istraživači kažu kako se radi o ‘vrlo uzbudljivom otkriću‘, piše Guardian.

Istraživač sa Sveučilišta u Sheffieldu kaže kako je ova crna rupa ‘prva za koju se nedvosmisleno može reći da je otkrivena izvan naše galaksije‘.

Znanstvenici su više od dvije godine tražili binarne sustave crnih rupa, prije nego što su pronašli ono što je sada nazvano VFTS243.

Paul Crowther, profesor astrofizike na sveučilištu, opisao je to kao ‘vrlo uzbudljivo otkriće‘ koje je stiglo nakon što su znanstvenici ‘predložili nekoliko kandidata za uspavane crne rupe‘

Crne rupe koje imaju masu poput zvijezda, nastaju kada ogromne zvijezde dođu do kraja svog životnog puta i kolabiraju pod vlastitom gravitacijom. U sustavu dviju zvijezda koje se okreću jedna oko druge, ovaj proces za sobom ostavlja crnu rupu u orbiti sa svojom svjetlećom zvijezdom pratilicom.

Novootkrivena uspavana crna rupa ima najmanje devet puta veću masu od našeg Sunca i kruži oko vruće plave zvijezde koja ima masu 25 puta veću od Sunca.

Crnu rupu je u susjednoj galaksiji opazio tim međunarodnih znanstvenika. Njihova studija, objavljena u časopisu Nature Astronomy, sugerira da je zvijezda koja je uzrokovala crnu rupu VFTS243 nestala bez tipične eksplozije supernove.

Paul Crowther, kao dio međunarodnog istraživačkog tima, radi s Tomerom Shenarom s Instituta za fiziku i astronomiju, koji je započeo studij na KU Leuven u Belgiji, a sada je stipendist Zaklade Marie-Curie na Sveučilištu Amsterdam u Nizozemskoj.

Ovim otkrićem potvrđena je vjerojatnost ‘scenarija izravnog kolapsa‘, tj. kolapsa bez eksplozije, pa Shenar smatra kako to ima ‘ogromne implikacije na podrijetlo spajanja crnih rupa u svemiru‘.

Crna rupa se smatra uspavanom ako ne emitira visoke razine rendgenskog zračenja, što je način na koji se takve crne rupe obično otkrivaju. Uspavane crne rupe teško je uočiti jer nemaju mnogo interakcije s svojom okolinom.

VFTS 243 je pronađena nakon šestogodišnjeg promatranja maglice Tarantula višeelementnim spektrografom na velikom teleskopu u Europskom južnom opservatoriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:15