UGLEDAO KEPLER

'PRONAŠLI SMO GODZILLU!' Znanstvenici otkrili najveći planet na kojem je moguće da ima života

 Ilustracija: NASA

Svemirski teleskop Kepler ne prestaje oduševljavati znanstvenike svojim neočekivanim otkrićima. Najnovija u nizu spektakularnih novih spoznaja o planetima izvan Sunčevog sustava zove se Kepler-10c, i radi se o još jednom planetu kakav dosad nije viđen, zbog kojeg će znanstvenici morati uvesti novu kategoriju planeta - megazemlja.

Novootkriveni planet orbitira oko zvijezde udaljene oko 560 svjetlosnih godina, a znanstvenike je šokirala njegova masa i veličina.

Sačinjen od izrazito gustog materijala, njegov radijus je otprilike dvostruko veći od Zemljinog, no ima čak 16 puta veću masu, što znači da je površinska gravitacija oko 4 puta veća.

U Sunčevom sustavu, i svim drugim zvjezdanim sustavima koje smo uspjeli proučiti do danas, takav planet bio bi plinski div - svojom masom privukao bi veliku količinu plinova vodika i helija iz oblaka iz kojeg je nastao taj zvjezdani sustav - i pretvorio bi se u planetu poput Jupitera ili Saturna. No, Kepler-10c je kameniti planet, baš poput Zemlje.

- Ovo je Godzilla među Zemljama, rekao je znanstvenik s Harvarda Dimitar Sasselov, direktor Harvardove incijative ‘Podrijetlo života’.

- No, za razliku od filmskog čudovišta, Kepler-10c ima pozitivne implikacije po život, kazao je.

Dodatna zanimljivost u ovom otkriću je što je zvijezda Kepler-10 stara oko 11 milijardi godina, te je rođena u ranoj fazi evolucije svemira, u periodu kada generacije eksplodirajućih zvijezda nisu imale mnogo vremena stvoriti teže elemente koji su potrebni za nastanak kamenitih planeta.

- Otkriće Keplera-10c pokazalo nam je kako kameniti planeti mogu nastati znatno ranije nego što smo prije mislili. A ako možete napraviti kamenje, možete napraviti i život, rekao je profesor Sasselov,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:43