IBM-OV GENIJALAC

PROTIV TUMORA 'Super kompjutor spašavat ćeživote oboljelih od karcinoma

FILE - This Jan. 13, 2011 photo provided by IBM shows the computer system known as Watson at IBM's research center in Yorktown Heights, N.Y. The medical training of IBM's speedy Watson computer will continue with a residency at Memorial Sloan-Kettering to help doctors diagnose and treat cancer. (AP Photo/IBM, File)
 AP Photo/IBM / AP2011

IBM-ovo superračunalo Watson, koje je steklo svjetsku slavu pobjedom u kvizu Jeopardy! protiv dva ljudska prvaka te popularne televizijske emisije, od ove godine preglagati će tretmane za liječenje najtežih oblika karcinoma na mozgu - glioblastoma.

Watson je još prošle godine počeo raditi kao liječnik, kada je njegov kognitivni sustav ‘napunjen’ ogromnim količinama podataka o dijagnostici. Kao računalo dizajnirano da ‘uči’ i ‘razmišlja’ poput čovjeka pri analizi podataka, Watson je se pokazao idealnim asistentnom ljudskim liječnicima prilikom dijagnostike bolesti.

- Watson je kognitivni sustav, rekao je djelatnik IBM Research odjela John Kelly.

- On imitira neke sposobnosti ljudskog mozga - neke, ali ne sve, napomenuo je.

Watson je u stanju obraditi velike količine informacija, identificirati one informacije koje su relevantne, a potom učiti iz iskustva u korištenju tih informacija.

Najnoviji plan za korištenje Watsona u medicini je predlaganje tretmana za pacijente koji pate od glioblastoma - raka mozga u kojem je prosječni životni vijek pacijenta nakon dijagnoze oko 14 mjeseci.

U partnerstvu s New York Genome Centerom, 20 do 25 pacijenata bit će podvrgnuto ekstenzivnom sekvenciranju DNK, u kojem bi se trebalo dobiti svi podaci o genomu njihovih tumora i RNK koju transkribira.

Teoretski, bilo bi moguće da ljudski stručnjaci analiziraju te podatke i iskoriste ih za prilagođavanje tretmana kako bi suzbili specifične mutacije prisutne u stanicama raka, no za takav pothvat trebao bi tim visoko stručnih genetičara, stručnjaka za genom i kliničkih stručnjaka. U stvarnom svijetu nikako ne bi bilo moguće osigurati takav tretman za svakog oboljelog od glioblastoma.

No, Watsonova prednost je baš u njegovoj sposobnosti pronalaženja bitnog u moru informacija. Nakon godine dana iskustva u dijagnostičkoj medicini, IBM-ovi stručnjaci vjeruju kako bi se njihovo računalo moglo iskazati i u spašavanju života pacijenata s najtežim oblicima tumora, te dovesti do novih spoznaja u liječenju mutiranih karcinoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:02