KRVAVA GOZBA

Prvi put snimljen napad orka na najveću životinju na Zemlji: ‘Pojeli su mu jezik dok je još bio živ‘

Napad orki na kita

 Cetrec Wa/Youtube
‘Ovo je najveći predacijski događaj na planetu: najveći grabežljivac ubija najveći plijen‘

Kitovi ubojice (Orcinus orca) prvi su puta uočeni tijekom akcija lova i ubijanja plavetnih kitova (Balaenoptera musculus), najveće životinje na planetu, piše Business Insider.

Prema izvještaju objavljenom u časopisu Znanost morskih sisavaca, znanstvena se zajednica dugo bavi pitanjem mogu li orke loviti plavetne kitove.

Znanstvenici Centra za istraživanje kitova Zapadne Australije u tri su navrata u vodama australske savezne države Zapadne Australije zabilježili kako jato orka napada plavetne kitove.Znanstvenici su u izvještaju opisali i kako su orke uplivavale u usta plavetnih kitova i jele njihove nutrijentima bogate jezike netom prije njihove smrti.

- Orke su 2019. godine u razmaku od 16 dana ubile dvije jedinke, a treću 2021. godine - stoji u izvještaju u časopisu Znanost morskih sisavaca.

- Znakovito je da je prvi kit naočigled bila zdrava odrasla jedinka - piše u izvještaju.

Prvi ubijeni kit bio je dugačak skoro 22 metra, a znanstvenici su na lice mjesta došli nakon što su mu orke odgrizle komade kože, tjelesne masti i veći dio kitove leđne peraje.

Orke su nakon toga nemilosrdno napale kita - tri su ga gurnule pod vodu, a dvije napale njegovu glavu.

U studiji piše i da se 50 orki i jato koje izvelo napad šest sati hranilo truplom.

Sljedeći se napad dogodio nekoliko tjedana kasnije. Dvadeset i pet orki napalo je 12 metara dugačko mladunče plavetnog kita.

Posljednji napad trajao je 90 minuta, a orke su skoro 14 metara dugačkog kita gonile 24 kilometra. Orke su i ovog kita udarale te ga gurale pod vodu. Nakon što su ga gurnule pod vodu, orke su napale glavu i jezik kita.

Jato od 50 orka potom se hranilo truplom.

Prethodno se smatralo da samo najveće orke mogu uspješno napasti kita. Međutim, u spomenutoj studiji stoji da su navedena tri napada predvodile ženke. U studiji stoji da ih je želja da nahrane potomke učinila agresivnijima.

- Ovo je najveći predacijski događaj na planetu: najveći grabežljivac ubija najveći plijen - rekao je za National Geographic koautor studije Robert Pitman, morski ekolog Instituta za morske sisavce pri Sveučilištu Oregon State.

- Više nemamo dinosaure pa je ovo za mene, kao zoologa i biologa kitova, čudesna stvar - zaključio je Pitman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 15:12