SENZACIONALNI POTHVAT

Prvi put u svijetu presađen je sintetički organ: Oboljeli od raka dobio umjetni dušnik

 Goran Mehkek / CROPIX
Sintetički uzgojen dušnik uz pomoć matičnih stanica transplantiran je 36- godišnjem pacijentu oboljelom od raka. Početak je to nove ere u regenerativnoj medicini

Dušnik uzgojen u laboratoriju uz pomoć sintetičkog modela i matičnih stanica pacijenta po prvi put u svijetu transplantiran je u švedskoj Karolinskoj klinici 36-godišnjem pacijentu koji je jučer oporavljen izašao iz bolnice. U ovom senzacionalnom pothvatu sudjelovali su britanski znanstvenici i španjolski kirurg Paolo Macchiarini inače pionir regenerativne medicine.

Nakon operacije koja je trajala 12 sati 36-godišnjak dobro se oporavio a u dizajniranju ‘kostura’ i struktura njegova novog dušnika pomogli su britanski znanstvenici. Naime, raniji “uzgoj” dušnika temeljio se na doniranom organu na čije su se kolagenske strukture potom vezivale matične stanice pacijenta. Ova nova metoda ne treba donaciju dušnika jer su se matične stanice po prvi put uspješno vezale na sintetički model.

Profesor Alexander Seifalian i Paolo Macchiarini najprije su uzeli kompjutorski otisak dušnika pacijenta . Potom su njegov ipsilonski oblik napravili od nanokompozitnih polimera odnosno od njegovih mikroskopski malih dijelova koji izgledaju poput blokova i tako je zapravo napravljen kalup budućeg dušnika. Kalup je potom prebačen iz Velike Britanije u Švedsku gdje se ‘napunio’ matičnim stanicama pacijenta. Tako “obogaćen“ dušnik smješten je u biorekator - uređaj za rast stanica. Nakon samo dva dana dušnik je bio spreman za transplantaciju a budući da je građen isključivo od matičnih stanica pacijenta nema opasnosti od odbacivanja odnosno problema s imunološkim sustavom što se u pravilu događa nakon transplantacije organa.

Profesor Seifalian kaže kako je ovo novi i vrlo važan korak u regenerativnoj medicini jer je prvi put uspješno projektiran sintetički dušnik što znači da za tu vrstu transplantacija više ne bi trebali donori. Posebno je to važno za malu djecu za koju je jako teško dobiti adekvatnog donora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:08