POVIJESNI TRENUTAK

Prvi smo puta ‘dodirnuli‘ Sunce! NASA-ina sonda Parker ušla u koronu: ‘Ovo je divovski skok‘

Sonda Parker, ilustracija

 NASA/AFP
Solarna sonda istražuje Sunčevu koronu kako bi pomogla znanstvenicima bolje razumjeti izboje koje mogu utjecati život na Zemlji

NASA-ina solarna sonda Parker postala je prva letjelica koja je ušla u solarnu atmosferu, objavila je u utorak američka svemirska agencija.

Sonda je proletjela kroz Sunčevu koronu, gornji sloj atmosfere naše zvijezde, prikupivši tamo čestice i podatke o magnetskima poljima, priopćila je NASA, nazivajući tu prekretnicu "divovskim skokom za solarnu znanost".

"Dodir Sunca Parkerovom solarnom sondom monumentalan je trenutak za solarnu znanost i uistinu izvanredan podvig", rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA-ine Uprave za znanstvene misije.

"Ne samo da nam ova prekretnica pruža dublji uvid u evoluciju našeg Sunca i njegove utjecaje na naš Sunčev sustav, nego nas i sve što naučimo o vlastitoj zvijezdi, također uči više i o zvijezdama u ostatku svemira".

Svemirska agencija objavila je da je Parker pronašao prave uvjete za ulazak u solarnu atmosferu na 18,8 solarnih radijusa (oko 1,3 milijuna kilometara) iznad sunčeve površine tijekom svog osmog preleta Sunca 28. travnja, a prolazak je trajao nekoliko sati.

"Očekivali smo da ćemo, prije ili kasnije, naići na koronu barem na kratko vrijeme", rekao je Justin Kasper, glavni autor novog članka o prekretnici objavljenom u časopisu Physical Review Letters.

Novi prolazak kroz koronu

"Ali vrlo je uzbudljivo što smo to već dosegnuli."

Kako se sonda nastavlja spiralno približavati Suncu, na kraju će se približiti na 8,86 solarnih radijusa od površine, priopćila je NASA.

U njezinu sljedećem preletu, očekivanom u siječnju 2022., sonda Parker vjerojatno će ponovno proći kroz koronu, objavila je svemirska agencija.

Solarna sonda Parker zapravo je proletjela kroz koronu u travnju tijekom osmog približavanja svemirske letjelice Suncu, prenosi The Guardian.

Znanstvenici su rekli kako je trebalo nekoliko mjeseci da podaci stignu, a zatim još nekoliko mjeseci za njihovu potvrdu.

Nour Raouafi sa Sveučilišta Johns Hopkins opisao je tu vijest kao "fascinantno uzbudljivu". Budući da Sunce nema čvrstu površinu, akcija je tamo gdje je korona - istraživanje ove magnetski intenzivne regije izbliza može pomoći znanstvenicima da bolje razumiju sunčeve izboje koji mogu ometati život na Zemlji.

Brzina 100 kilometara u sekundi

Lansirana 2018. godine, sonda Parker je bila 13 milijuna kilometara od središta Sunca kada je prvi put prešla granicu između Sunčeve atmosfere i izlaznog solarnog vjetra.

Prema znanstvenicima, svemirska letjelica je uronila u koronu i izašla iz nje najmanje tri puta, a svaki je prijelaz bio gladak.

"Prvi i najdramatičniji puta bilo je kada smo zaronili na oko pet sati... Sada biste mogli pomisliti da to ne zvuči puno", rekao je Kasper.

No, ukazao je da se sonda kretala tako brzo da je za to vrijeme prešla golemu udaljenost, jureći brzinom više od 100 kilometara u sekundi.

Korona se, kaže Raouafi, činila prašnjavijom nego što se očekivalo. Budući izleti u koronu pomoći će znanstvenicima da bolje razumiju porijeklo Sunčevog vjetra te kako se on zagrijava i ubrzava širenje u svemir, navodi.

Preliminarni podaci sugeriraju da je sonda Parker također zaronila u koronu tijekom svog devetog bliskog pristupa u kolovozu, no znanstvenici kažu da je za potvrdju toga potrebno više analiza. Prošlog mjeseca izvela je svoje 10. približavanje.

Parker će se sve više približavati Suncu i zaranjati dublje u koronu sve do svoje velike završne orbite 2025.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:00