UMJETNO POTAKNULI LAKTACIJU

PRVI ZABILJEŽEN SLUČAJ U POVIJESTI Transrodna žena uspjela dojiti novorođenu bebu: 'Njezina trudna partnerica to nije htjela, pa smo mi uskočili'

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Transrodna 30-godišnjakinja iz SAD-a koja je izrazila želju da doji novorođenu bebu, jer je njezina trudna partnerica kazala da to ne želi činiti, uspjela je ispuniti svoj cilj, zabilježeno je u publikaciji Transgender Health.

To joj je uspjelo uz korištenje lijekova, odnosno hormona i izdajalice, a britanski stručnjak Channa Jayasena s Imperial koledža kaže kako bi ovo mogao biti korak prema sve više slučajeva transrodnih žena dojilja.

Ova 30-godišnjakinja bila je na hormonskoj terapiji šest godina, no nikad nije bila na operaciji spola.

Liječnicima se sa svojom željom javila prije nego li je dijete rođeno, a oni su je stavili na tri i pol mjesečnu terapiju koja se inače daje ženama koje su posvojile djecu ili su im djecu rodile surogat majke, kako bi umjetno potaknuli laktaciju prilikom čega su muški hormoni blokirani.

Kao rezultat, transrodna žena uspjela je proizvesti mlijeko, u skromnoj no funkcionalnoj količini - oko 240 ml dnevno.

Istražitelji kažu kako je to bebi prvih šest tjedana bila jedina prehrana, te da se novorođenče tijekom tog perioda prikladno razvijalo.

Nakon toga, bebi su uveli mliječnu formulu, odnosno nadomjesno mlijeko jer ga žena nije mogla proizvesti dovoljno.

Beba trenutno ima šest mjeseci te još uvijek doji, kazao je autor studije.

Dr. Jayasena tvrdi kako je već čuo za nekoliko sličnih slučajeva u Velikoj Britaniji, no kako dosad nije zabilježeno u nijednoj publikaciji.

- Moramo te slučajeve staviti na jedno mjesto i podijeliti međusobno znanje kako bi pronašli najbolji recept za ove pacijente bez da ih izlažemo zdravstvenom riziku - zaključio je i dodao kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se zaključilo koji je optimalan tretman transrodnih žena koje žele dojiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:48