METEO FENOMEN

Prže se na +43, a najgore tek slijedi: ‘Iznad nas se formira toplinska kupola, milijuni ljudi su u opasnosti‘

Ilustracija, sunce

 Tayfun Coskun/Afp/Profimedia/Tayfun Coskun/afp/profimedia
Riječ je o meteorološkom fenomenu zbog kojeg ljetni mjeseci u tom području imaju potencijal postati najgori ikada zabilježeni

Amerikanci diljem jugozapada posljednjih dana čine sve što je u njihovoj moći da prežive toplotni udar koji je živu u termometru digao iznad 43 stupnja Celzijusa, a lokalni meteorološki zavodi upozoravaju kako najgore tek dolazi.

Naime, iznad američkih pustinjskih saveznih država ovih će se dana nadviti tzv toplinska kupola, koja će lokalizirati i zadržati visoki tlak i još više temperature, i time u opasnost dovesti više od 50 milijuna Amerikanaca tog područja.

Riječ je o meteorološkom fenomenu zbog kojeg ljetni mjeseci u tom području imaju potencijal postati najgori ikada zabilježeni.

- Najtopliji mjeseci u ovome području i inače jesu lipanj i srpanj, tako da ekstremne vrućine kojima svjedočimo same po sebi nisu neka novost. No, ono što nas svakako treba zabrinuti jest činjenica da se razdoblje zadržavanja toliko visokih temperatura iz godine u godinu sve više produljuje. Ove godine bismo mogli srušiti rekord iz 1974., kada je toplotni udar trajao punih 18 dana – objasnio je NYT-u Gabriel Lojero, meteorolog iz Arizone.

Da situacija nije bezazlena upozoravaju i javnozdravstveni stručnjaci koji građane pozivaju na dodatan oprez i mjere zaštite. Prema posljednjem izvješću Odjela za javno zdravstvo Okruga Maricopa u saveznoj državi Arizoni, 2022. je zabilježeno čak 425 smrtnih slučajeva čiji se uzrok vodi kao posljedica ekstremne vrućine. Porast je to od 25 posto u odnosu na godinu prije.

- Moramo postati svjesni da je smrt od previsokih temperatura vodeći uzrok smrti od vremenskih uvjeta u SAD-u – upozorio je Isaac Smith još jedan meteorolog iz Arizone koji je pričao s redakcijom NYT, dodavši da ljeta na američkom jugozapadu više nisu samo „uobičajeno vruća”, a osim ekstremnih vrućina, građanima sve češće prijete i nestašica vode kombinirana s požarima.

Građani su iz solidarnosti pokrenuli akcije kojima u siromašnije četvrti većih gradova dostavljaju besplatne boce vode i izotoničnih napitaka, a jedna takva inicijativa je i Gator-Aid u donjem Tucsonu.

- Vidimo do koje mjere našim sugrađanima trebaju naše usluge, a to nas motivira da im nastavljamo dostavljati barem privremeno olakšanje – rekao je jedan od volontera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:14