HELLO, CLARICE

PSIHOPATI IZ RAZLIČITIH DRŽAVA NISU ISTI Istraživanje pokazalo da psihički bolesnici iz jedne države nemaju iste karakteristike kao oni iz druge

 Profimedia, United Archives

Nova studija objavljena u časopisu Journal of Abnormal Psychology pokazala je da psihopati iz različitih država imaju svojstva, piše Quartz.

Istraživači su tako utvrdili da psihopate iz Sjedinjenih Američkih Država definiraju nedostatak suosjećanja i bešćutnost dok primjerice psihopate iz Nizozemske definiraju neodgovornost i parazitski način života.

U sklopu objavljene studije znanstvenici su analizirali razinu psihopatstva na tri uzorka zločinaca iz SAD-a i Nizozemske. Među njih 7.450, koliko ih je ukupno analizirano, velika većina iz sva tri uzorka ispunila su kriterije za dijagnosticiranje kliničke psihopatije.

Klinička se psihopatija dijagnosticira uz pomoć upitnika PC-R. Taj upitnik sadržava 20 pitanja te je podijeljen na četiri dijela - afektivne karakteristike (nedostatak suosjećanja, bešćutnost, površna emotivna iskustva i neustrašivost), međuljudski problemi, životni problemi i asocijalno ponašanje.

Na čelu s forenzičkim psihologom Bruno Verschuereom sa Sveučilišta u Amsterdamu, istraživači su uz pomoć mrežne analize identificirali koje su psihopatske karakteristike prisutne kod najvećeg broja zatvorenika.

Otkrili su da su kod američkih zatvorenika najprisutniji nedostatak suosjećanja i bešćutnost, dok su kod Nizozemaca prevladavali neodgovornost i parazitski način života. Istovremeno, površna emotivna iskustva našla među središnjim karakteristikama američkih psihopata, dok je ista kod nizozemskih pokazala kao periferna.

Premda će zvučati nevjerojatno, ali kulturalno kondicioniranje oblikuje i ponašanje i koncepte mentalnih bolesti. Simptomi mentalnih bolesti se mijenjaju prema vremenu i geografiji. Tako su se na primjer simptomi anoreksije u Hong Kongu s vremenom promijenili pod utjecajem zapadnjačkog poimanja te bolesti.

Znanstvenici smatraju da bi daljnje proučavanje ove tematike moglo dovesti do boljeg razumijevanja psihopatije na nivou cijelog svijeta, ali i psihopatije kao takve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:23