NATURE COMMUNICATIONS

Rad znanstvenog tima zagrebačkog Medicinskog fakulteta uvršten među 50 najboljih

Slobodan Vukičević

 Ronald Gorsic/Cropix
Nature Communications godišnje u prosjeku zaprimi 50 tisuća radova, a objavi samo 7,7 posto njih

Prestižni časopis Nature Communications objavio je rezultate istraživanja znanstvenika iz Laboratorija za mineralizirana tkiva (LMT) zagrebačkog Medicinskog fakulteta i Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB) iz Trsta, o sprečavanju fibroze u modelu akutnog infarkta miokarda glodavaca. Njihov rad, objavljen u siječnju, urednici časopisa uvrstili su među 50 najboljih radova objavljenih u zadnjih godinu dana, izvijestio je na svojim stranicama Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Nature Communications godišnje u prosjeku zaprimi 50 tisuća radova, a objavi samo 7,7 posto njih (3850 radova). Kako navode na MEF-u, rad znanstvenika iz Zagreba i Trsta uvršten je u 50 odabranih u zadnje dvije godine iz područja „Translacijska i klinička istraživanja“.

„Dobiveni rezultati ovog opsežnog programa istraživanja pokazali su terapeutski učinak BMP1.3 antitijela koji se sastoji od prevencije apoptoze kardiomiocita, smanjenog nakupljanja ožiljkastog tkiva te očuvane srčane funkcije nakon infarkta miokarda u glodavaca. Akutni infarkt miokarda jedna je od najčešćih bolesti današnjice, a zasad nije ponuđena niti jedna terapijska opcija temeljena na upotrebi antitijela. Polazna točka za istraživanje bilo je otkriće povišene razine BMP1.3 antitijela u krvi pacijenata nakon infarkta miokarda“, stoji u obavijesti Medicinskog fakulteta.

Istraživanje je provedeno u okviru Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu, pod vodstvom akademika Slobodana Vukičevića, a u suradnji sa znanstvenicima ICGEB-a, koji je ujedno centar izvrsnosti za molekularnu kardiologiju, a vodi ga glavna istraživačica Serena Zacchigna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:34