SVE JE BIJELO

REKORDNA POVRŠINA MORA POD LEDOM Zaleđeno more okovalo Antarktik

HOBART Znanstvenici su objavili kako je 'morski led' ove zime na južnoj polutci prekrio rekordnu površinu. Satelitske snimke otkrivaju kako je 20 milijuna kvadratnih kilometara mora oko Antarktike prekriveno ledom, javlja australski ABC News.

'Nikad nismo vidjeli ovoliku površinu prekrivenu morskim ledom', kaže Jan Lieser iz Antarktičkog istraživačkog centra za klimu i ekosustave (CRC). 'Površina prekrivena ledom dvostruko je veća od antarktičkog kontinenta i triput veća od Australije', nastavlja Lieser.

Stvaranje morskog leda oko Antarktike jedan je od najvažnijih događaja koji utječu na globalnu klimu svake godine. Led se formira u takozvanim polynyjama – djelovima oceana gdje vjetar i morske struje zajedničkim snagama dovode do stvaranja leda. Takav led morske struje odnose dalje, a u polynyjama se stvara novi led, i tako u krug sve do dolaska proljeća i podizanja temperature.

Wikipedia

No, dok je morskog leda svake godine sve više, nastavlja se ubrzano topljenje ledenog pokrova i ledenjaka na Antarktici. Pretpostavlja se da topljenje ledenog pokrova privremeno snižava temperaturu mora oko Antarktike te tako utječe na porast zaleđenosti mora. Tony Worby, direktor CRC-a, kaže: 'Širenje morskog leda pokreću jaki vjetrovi oko Antarktike koji su sve jači, dijelom i zbog uništenog ozonskog pojasa iznad Južnog pola'.

Tvrdi kako će širenje morskog leda ozbiljno utjecati na ekosustav Antarktike: 'Morski led vrlo je važno stanište, pogotovo za kril (plankton) i za njihovu reprodukciju, a kril čini jedini izvor hrane za brojne životinjske vrste na Antarktici', upozorava Worby.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:47