OČITAVANJE GENOMA

REVOLUCIJA NA RUĐERU Za 3000 kuna uređaj otkriva tko ima predispozicije za rak dojke

'Cilj nam je da se sve genetske pretrage uvrste na listu HZZO-a kao kod naših kolega u Mainzu'

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavljen je revolucionarni uređaj za očitavanje slijeda čovjekova genoma. Zahvaljujući novom uređaju rezultati genetskog testiranja na gene BRCA1 i BRCA2, čije su mutirane verzije povezane s nasljednim oblikom tumora dojke i raka jajnika, bit će dostupni za 24 sata.

- Riječ je 205.000 eura vrijednom uređaju Illumina NextSeq500, nabavljenom iz sredstava EU projekta InnoMol - kaže dr. Oliver Vugrek, voditelj Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a i voditelj 4,6 milijuna eura vrijednog projekta InnoMol.

- Naš uređaj može odrediti cijelokupni genom čovjeka unutar 24 sata, i to za otprilike 4200 eura u istraživačke svrhe. Za to je još prije nekoliko godina trebalo izdvajati stotine tisuća eura. Instrument može istovremeno testirati do 96 uzoraka, unutar 24 sati, te omogućiti uvid u vjerojatnosti razvijanja karcinoma ili dokazati prisutnost nasljedne vrste karcinoma - rekao je Vugrek.

Naš uređaj može odrediti cijelokupni genom čovjeka unutar 24 sata, kaže dr. Vugrek

Istaknuo je da se testiranje na gen BRCA1, čija mutirana verzija kao u slučaju Angeline Jolie povećava rizik obolijevanja od raka dojke za 87 posto te raka jajnika za 50 posto, sada može provesti po cijeni do 3000 kuna. Dosad su takvi genetski testovi na IRB-u stajali 8800 kuna, a na rezultate se čekalo mjesecima.

- Kada gledamo ciljano neke vrste tumora, izuzetno je važno analizirati određene gene koji su povezani s karcinomima te na osnovi toga odrediti vrstu kemoterapije. Tzv. pametni lijekovi djeluju samo kod pacijenata s određenim genetskim predispozicijama. Prosječna kemoterapija iznosi i do 150 tisuća kuna po pacijentu, no uzaludno ju je odrediti ako pacijent nema genetske predispozicije za takav način liječenja. Pomoću našeg uređaja predanalizu možemo napraviti za manje od 1000 eura, što znači uštedjeti na neučinkovitim terapijama po 150 tisuća kuna - naglasio je Vugrek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:29