POTENCIJAL VJEČNOG ŽIVOTA

Revolucionarni znanstveni projekt želi mrtve 'vratiti u život'

Ilustracija
 Sergej Drechsler/Novi list/EPH
Znanstvenici vjeruju da bi matične stanice mozga mogle biti sposobne obrisati svoju povijest te ponovno započeti život - proces putem kojeg salamanderima ponovno rastu udovi nakon traume

Biotehnološka tvrtka u Sjedinjenim Američkim Državama dobila je dopuštenje za regrutiranje 20 pacijenata proglašenih klinički mrtvima kako bi na njima mogli testirati mogućnost vraćanja u život dijelova njihovog središnjeg živčanog sustava, prenost The Telegraph.

Znanstvenici će to pokušati ostvariti kombiniranjem različitih terapija koje uključuju ubrzigavanje matičnih stanica i koktela peptida u ljudski mozak, ali i neke druge koje su se pokazale učinkovite u buđenju ljudi iz komatoznih stanja.

Sudionici testiranja moraju biti pacijenti koji su proglašeni mrtvima te se održavaju na životu isključivo putem aparata. Njih će se tada mjesecima nadgledati kako bi se pronašli znakovi regeneriranja, pogotovo u gornjem dijelu kralježničke moždine.

Znanstvenici vjeruju da bi matične stanice mozga mogle biti sposobne obrisati svoju povijest te ponovno započeti život i to na temelju okružujućeg tkiva - proces putem kojeg salamanderima ponovno rastu udovi nakon traume.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:03