RADIJSKI IMPULSI

RIJEŠEN JEDAN OD VEĆIH MISTERIJA SUVREMENE ASTRONOMIJE Konačno utvrđeno odakle stižu neobični signali iz svemira prvi put zabilježeni prije 9 godina

 Mike Hutchings / REUTERS

Brzi radijski signali (Fast Radio Bursts, FRB) jedna su od najpoznatijih enigmi moderne astronomije. Radi se o kratkotrajnim, traju samo nekoliko milisekunda, ali moćnim impulsima radijskih valova iz svemira. Zbog izrazito kratkog trajanja jako im je teško odrediti lokaciju pa je njihov izvor enigma koja muči znanstvenike već godinama.

Na velikoj konferenciji Američkog astronomskog društva u Grapevineu u Teksasu znanstvenici su potvrdili da su otkrili izvor impulsa i oni dolaze iz druge galaksije, piše BBC.

Premda se još uvijek puno toga ne zna, ovo je velik korak u rješavanju fenomena za koji je dosad ponuđen niz mogućih objašnjenja, od crnih rupa do izvanzemaljske inteligencije.

Prvi signal ove vrste otkriven je 2007. godine teleskopom u Australiji. Astronomi su promatrali neki sasvim drugi fenomen kad ih je iznenadio ovaj. Odonda je otkriveno sveukupno 18 FRB signala. ‘Mogu slobodno reći da ima više teorija o tome što bi ovi signali mogli biti, nego što ima samih signala’, rekao je Shami Chatterjee, voditelj istraživanja sa Sveučilišta Cornell za BBC.

Svaki od signala detektiran je radioteleskopima s jednim tanjurom (antenom) koji nisu u mogućnosti detaljnije obraditi informacije i suziti lokacije izvora. Međutim, sad su dr. Chatterjee i kolege koristili radioteleskop s više antena (Very Large Array, VLA) u Novom Meksiku koji je mogao točno detektirati izvor jednog signala, poznatog pod nazivom FRB 121102. Za razliku od ostalih, ovaj se impuls pojavio 2012. i odonda se ponovio nekoliko puta.

U periodu od šest mjeseci prošle godine VLA je otkrio devet impulsa FRB 121102.

‘Sada znamo da ovi konkretni signali dolaze iz patuljaste galaksije udaljene više od tri milijarde svjetlosnih godina od Zemlje. Ta jednostavna činjenica je golemi napredak u našem razumijevanju ovih pojava’, rekao je dr. Chatterjee.

U istom su području otkrili niz slabih, ali postojanih signala. Otkrili su i da brzi impulsi i slabi signali ne mogu biti međusobno udaljeni više od 100 svjetlosnih godina zbog čega znanstvenici smatraju da potječu iz istog izvora, istog predmeta ili su nekako fizički povezani.

Prof. Heino Falcke, koji je istraživao FRB-ove, no u posljednjem istraživanju nije sudjelovao, rekao je da je unatoč svemu ovo ogroman napredak koji bi mogao sve promijeniti, premda još niz stvari oko tih signala treba otkriti i definirati.

Kako bi se otkrilo porijeklo i uzrok impulsa, potrebna su još mnoga istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:22