BUDUĆNOST PODMORJA

Robot meduza zamijenit će ronioce u brojnim istraživanjima i spašavati koraljne grebene

 Ilustracija/Victor Bonito/various sources/AFP
Već je testiran u bazenu, a na temelju njega planira se izgraditi autonomno podvodno vozilo kojim se može upravljati

Britanski znanstvenici osmislili su robota u obliku meduze koji ne samo da oponaša nježno plivanje te životinje, već i njezinu mekanu strukturu kako bi mogao istraživati koraljne grebene, a da ih pritom ne ošteti.

Maleni robot, predstavljen u srijedu u znanstvenom časopisu "Science Robotics", oponaša način na "koji se kreću najučinkovitiji plivači koje nalazimo u prirodi, kao što je uhati klobuk (Aurelia aurita)", kažu znanstvenici sa sveučilišta u Southamptonu (jugu Engleske) i Edinburgha u Škotskoj.

Znanstvenici su odlučili istražiti "jedinstveno" obilježje tih "fascinantnih" organizama kako bi konstruirali alat za istraživanje podmorja, objašnjava profesor Francesco Giorgio-Serchi sa sveučilišta u Edinburghu.

Ti organizmi nemaju "skeletnu strukturu što ih, međutim, ne priječi da odlično plivaju", dodaje.

Robot ima glavu izrađenu iz kaučuka i osam "ticala" izrađenih 3D printerom. Za kretanje se koristi rezonantnim sustavom, pri čemu klip udara na spoj glave i ticala. Ako klip udari pri idealnoj frekvenciji, to omogućuje robotu da s vrlo malo uložene energije proizvodi slapiće i kreće se naprijed te postaje "deset do pedeset puta efikasniji od malenih podmornih vozila s elisom".

- Zahvaljujući tom sustavu kretanja i mekanom tijelu, robot je idealan za rad u osjetljivim staništima kakvi su koraljni grebeni, ali i na arheološkim nalazištima te u vodama gdje ima mnogo plivača - navodi se.

Maleni robot moći će zamijeniti ronioce u brojnim istraživanjima u kojima se ne smiju koristiti podvodna sredstva kako se ne bi oštetili krhki predmeti i zato su idealni za istraživanje koralja.

Robot meduza već je testiran u bazenu, ali ne i u stvarnim uvjetima u oceanu.

Sveučilište Southampton želi sad na temelju tog robota izgraditi "autonomno podvodno vozilo kojim se može upravljati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:10