PROJEKT 'LUNA 27'

RUSI ŠALJU ČOVJEKA NA MJESEC Do 2029. brod s ljudskom posadom krenut će u istraživanje polarnih područja bogatih ledom

Rusija planira 2029. godine poslati kozmonaute na Mjesec, najavio je u utorak Vladimir Solncev, direktor ruskog javnog poduzeća Energia koje razvija svemirske brodove.

'Godine 2029. poslat ćemo svemirski brod s ljudskom posadom na Mjesec', rekao je Solncev, a prenijela Ria Novosti s konferencije o svemirskim tehnologijama u Moskvi.

Rusija će 2021. početi testirati svemirski brod projektiran za let na Mjesec. Taj brod treba 2023. početi letove do Međunarodne svemirske postaje (ISS), a na Mjesec biti lansiran 2025.

Europska svemirska agencija (ESA) pozvala je prije tjedan dana na sudjelovanje u projektu međunarodnog 'Mjesečevog sela' koje bi malo po malo gradili roboti, a najavila je i suradnju s ruskom misijom Luna 27, koja je predviđena za 2020.

Svrha te misije bilo bi slanje broda na Mjesec radi istraživanja polarnih područja Mjeseca u kojima su pronađene zalihe leda.

Pedeset četiri godine od prvog lansiranja čovjeka u svemir, kozmonauta Jurija Gagarina, Rusija gaji ambiciju slanja ljudske posade na Mjesec, nezadovoljna što su je 1969. pretekle Sjedinjene Države

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:40