KOMPLICIRANA SITUACIJA

Rusija razmišlja o slanju prazne svemirske letjelice kako bi vratili posadu iz oštećene kapsule

Video grab from a NASA feed obtained December 15, 2022 shows liquid spraying from the aft end of the Soyuz MS-22 spacecraft. - A spacewalk by two Russian cosmonauts aboard the International Space Station was called off after the detection of a coolant leak, NASA said on Thursday. The Russian space agency, Roscosmos, said that a walk in space by Sergei Prokopyev and Dmitry Petelin had been cancelled after one of the warning indicators went off in the Soyuz spacecraft docked to the ISS. The mission had been planned for Wednesday. ”NASA and Roscosmos will continue to work together to determine the next course of action following the ongoing analysis,” the US space agency said. (Photo by HANDOUT/NASA/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO/NASA ” - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

 Handout/Afp
Iz njihove kapsule Sojuza, koja je privezana uz ISS, prije desetak dana počela istjecati rashladna tekućina

Ruska svemirska agencija priopćila je da razmatra plan slanja prazne svemirske letjelice na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) kako bi vratila kući tri člana posade prije vremena, nakon što je iz njihove kapsule Sojuza, koja je privezana uz ISS, prije desetak dana počela istjecati rashladna tekućina.

Dužnosnici Roskozmosa i NASA-e rekli su na tiskovnoj konferenciji u četvrtak da nastavljaju istraživati kako je rashladna cijev vanjskog radijatora kapsule pretrpjela mali proboj prošli tjedan, baš kad su se dva kozmonauta pripremala za rutinski izlazak u svemir.

Nije donesena nikakva konačna odluka o načinu povratka tri člana posade kapsule natrag na Zemlju - da li lansiranjem drugog Sojuza koji bi ih preuzeo ili naizgled manje vjerojatnom opcijom slanja kući u kapsuli koja je ostala bez većine rashladne tekućine.

Prošli je tjedan šef ruskog svemirskog programa Sergej Krikalev rekao da je istjecanje moglo biti uzrokovano udarom mikrometeoroida. Ali on i njegovi kolege iz NASA-e ostavili su otvorenom i druge mogućnosti, kao što je kvar hardvera ili udar sićušnog komada svemirskog otpada.

Istjecanje tekućine 14. prosinca potaknulo je kontrolore misije u Moskvi da otkažu svemirsku šetnju pošto je NASA-in internetski prijenos uživo pokazao nešto što je izgledalo kao struja čestica nalik pahuljama koja je počela izlaziti iz stražnjeg dijela svemirske letjelice Sojuz.

Curenje je trajalo satima i ispraznilo je hladnjak od rashladne tekućine koja se koristi za regulaciju temperature unutar odjeljka za posadu svemirske letjelice.

NASA je rekla da nitko od posade ISS-a nije bio u opasnosti zbog istjecanja. Kozmonauti Sergej Prokopjev i Dimitri Petelin, koji su se u to vrijeme pripremali za svemirsku šetnju, došli su na ISS u rujnu u sada oštećenoj kapsuli Sojuz MS-22 zajedno s američkim astronautom Frankom Rubiom.

Prvotno su se trebali vratiti kući istom letjelicom u ožujku, ali Krikalev i NASA-in voditelj ISS programa Joel Montalbano, rekli su da će ih Roskozmos vratiti na Zemlju dva ili tri tjedna ranije ako ruski svemirski dužnosnici odluče lansirati praznu kapsulu za povratak posade.

Četiri druga člana posade ISS-a - još dva iz NASA-e, treći ruski kozmonaut i japanski astronaut - dovezla su se do ISS-a u listopadu pomoću NASA-inog partnera SpaceX Crew Dragona i oni će ostati na ISS-u. Njihova je kapsula također privezana uz svemirsku stanicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. siječanj 2023 09:25