ZNANSTVENI POKUS

RUSKA RAKETA SOJUZ VRATILA SE IZ SVEMIRA S MRTVIM ŽIVOTINJAMA Završio najduži eksperiment takve vrste

TOPSHOTSThe Russian Soyuz space capsule with US astronaut Tom Marshburn, Canadian spaceman Chris Hadfield and Russian cosmonaut Roman Romanenko aboard lands some 150 km (90 miles) southeast of the town of Zhezkazgan in central Kazakhstan on May 14, 2013. Marshburn, Hadfield and Romanenko returned today to Earth aboard a Russian Soyuz-TMA capsule after a half-year mission to the International Space Station, Moscow mission control said. AFP PHOTO / POOL / SERGEI REMEZOV
 AFP

ZAGREB/MOSKVA - Ruska raketa Sojuz, koja je prije mjesec dana ponijela u svemir menažeriju miševa, guštera i puževa, vratila se u nedjelju na Zemlju nakon najdužeg eksperimenta takve vrste s uginulim životinjama, javljaju ruski mediji.

Unatoč tome što je većina miševa i drugih glodavaca uginula, znanstvenici smatraju da je ovaj eksperiment bio uspješan. Zamjenik direktora biološko-medicinskog instituta Vladimir Sičev je izjavio da je to bilo očekivano te da su preživjeli miševi dovoljni za završetak studije čija je svrha pokazati učinske bestežinskog stanja i drugih čimbenika svemirskog leta na strukturu stanica.

U ruskoj kapsuli Bion-M bilo je stotinjak različitih živih organizama, od kojih 45 miševa, osam mongolskih gerbila (pustinjskih skočimiša), 15 guštera, 20 puževa, riblja jaja, mikroorganizmi, sjemenke, te biljke.

Sve su životinje bile u zasebnim odjeljcima i pod stalnim nadzorom. U orbiti su bile mjesec dana, od 19. travnja.

Ispitivanja trebaju pomoći u razumijevanju mehanizama koji upravljaju promjenama u kardiovaskularnom sustavu i mikrogravitaciji. Stoga su znanstvenici u pet miševa ugradili senzore koji stalno mjere krvni tlak i srčani ritam, prije, tijekom i nakon leta.

Životinje su prebačene u Moskvu radi daljih analiza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:41