'UPUTE ZA KORIŠTENJE'

S kojom hranom ne smijete miješati lijekove koje pijete?

Određena hrana može lijek učiniti neučinkovitim, čak i jako štetnim za ljudski organizam

ZAGREB - Lijekove uzimamo da bismo se liječili, ali ako se ne vodi briga o tome da se neka vrsta hrane ili napitaka ne smije uzimati dok traje terapija, može nam se dogoditi da on uopće ne djeluje ili čak izazove neželjene posljedice.

Put kroz organizam

Zbog toga, kažu liječnici, dobro se raspitati o mogućim interakcijama hrane i lijekova kad nam liječnik propiše neki lijek. Naime, zaboravlja se da tablete imaju dug put kroz organizam. Prolaze kroz jednjak i želudac prije nego što kroz tanko crijevo dospiju u krvotok i konačno počnu djelovati kako je to liječnik zamislio. Nakon toga ostatak lijeka mora se razgraditi kroz jetru ili bubrege, a tijekom cijelog tog vremena mi jedemo i pijemo.

Liječnici naglašavaju da se nerijetko zaboravlja da sve lijekove treba piti isključivo s vodom.

Popiti punu čašu

I to ne samo s jednim ili dva gutljaja, nego s punom čašom kako ne bi zapeo u jednjaku i da bi se tableta što brže razgradila. Jedno od važnih pitanja je i ono treba li lijek uzimati prije ili poslije jela, a to, ako liječnik ništa ne naglasi, treba provjeriti u uputama za uzimanje određenog lijeka. Drugim riječima, u liječenju je važna terapija, ali jednako je važno voditi brigu o tome što s lijekovima ide ili ne ide, bilo u čaši, bilo u tanjuru.

S kojom hranom ne smijete miješati lijekove koje pijete

1.Antibiotici

Antibiotike ne treba uzimati s mlijekom ili voćnim sokovima te jesti mliječne proizvode najmanja dva sata prije terapije. Razlog zabrane je što se kalcij veže na antibiotike i usporava djelovanje.

2.Antidepresivi

Noviji lijekovi nemaju interakciju s hranom, ali stariji koji sadrže moklobemid, mogu izazvati tzv. sir efekt. Radi se o tvari tiramin koju sadrži sirali i neke salame te kiseli kupus što može naglo povećati tlak ako se koriste stariji antidepresivi jer se tako inhibiraju transmiteri u mozgu koji reguliraju krvni tlak

3.Analgetici

Lijekovi prptiv bolova poput aspirina ili ibuprofena ne smiju se uzimati s masnom hranom jer ona predugo ostaje u želucu i odgađa apsorpciju lijeka što znači da se lošije smanjuje bol.

4.Lijekovi protiv zgrušavanja krvi

Pacijenti koji koriste lijekove protiv zgrušavanja krvi trebaju biti oprezni s konzumiranjem zelenog povrća poput brokula, salate ili špinata jer sadrže puno vitamina K koji može smanjiti učinak lijeka i povećati opasnost od krvnih ugrušaka. oji mogu dovesti do tromboze ili mo?dani udar.

5. Lijekovi za spavanje i antipsihotici

Kod te vrste terapije treba izbjegavati alkohol jer višestruko pvoećavaju učinak tih lijekova.

6.Diuretici

Pacijenti koji uzimaju diuretike trebali bi izbjegavati previše slatke hrane . Razlog je što ti lijekovi i slatko mogu smanjiti količinu kalija koji je inače važan za srce, živce i mišiće.

7.Dodacima prehrani

Preparate željeza ne treba uzimati s čajem, kavom ili mlijekom jer se na taj način sprečava njegova apsorpcija. Magnezij se ne smije uzimati s alkoholom a B1 vitamn s crnim čajem ili alkoholm jer ti napitci također smanjuju apsorpciju.

8. Astma

Kad se uzimaju lijekovi za astmu ne bi se smjela jesti hrana sa crnim paparom jer sadrži piperin koji inhibira razgradnju teofilina. Također nepovoljno djeluje hrana i napitci s taninom poput crnog čaja, oraha ili malina jer smanjuju djelotvornost tih lijekova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 22:45