ZNANSTVENICI S OXFORDA

'SAMO JEDAN KOMAD DNEVNO POVEĆAVA RIZIK OBOLJENJA OD RAKA' Nova studija potvrdila je štetnost jedne od najomiljenijih namirnica na našim stolovima

Ilustracija
 Profimedia, Alamy
 
 

Čak i male količine crvenog mesa i mesnih prerađevina, poput jedne šnite slanine na dan, mogu povećati rizik oboljenja od raka debelog crijeva, pokazala je nova studija, a piše BBC.

Riječ je o istraživanju koje su proveli znanstvenici sveučilišta Oxford, a financirala organizacija Cancer Research UK, a kojim se povećala količina dokaza da konzumacija crvenog mesa može biti štetna za zdravlje.

No, koliko je rizik doista velik i koliko crvenog mesa bismo smjeli zapravo jesti?

Prvo, ova studija je koristila podatke koji su prikupljeno na uzorku od pola milijuna ljudi koji su bili uključeni u istraživanje UK Biobank. Tijekom šest godina istraživanja 2609 osoba iz istraživanja oboljelo je od raka debelog crijeva.

Na temelju promatranja svih ljudi iz istraživanja, znanstvenici ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 03:29